(勸世)讀機電真係冇底深潭

551 回覆
639 Like 23 Dislike
Sorry 師兄
我以為仲係討論緊ive嘅EE 同mech
讀都辛苦啦,三個傳統工程科入面
啲數最難係Mechan, 但畢業一個牌都冇
最難唔係數 而係讀嘅嘢太散 無咩連貫性
PhD 可能有咁嘅價
agree, 以前做sub 仔,日日比人迫,但做大判,只係吹人交野,左手交右手,仲要個個都係咁 sub 仔唔做就企晒係度
點解唔讀it?
做大判如果本身唔主動學野,的確做十年都可以on99
但有心學都可以好勁,睇哂sub仔上既圖,慢慢理解,不過有時間d人都打email追下家算
i 大啲friend
入唔到兩電一鐵就轉行啦
仲做乜鬼BS
弱智先做BS
小弟當年intern都被人叫收11點
搵條春fg同你長做咩
讀過Pd 轉行RE啦
與其讀機電不如直接跟人做裝修
發覺邊樣岩自己做再考/攞牌
裝修做得好有口碑搵得仲多
老細唔夠惡
做細既就慘
咩post 都見你追擊
咩事
真。讀書啲數又難計,讀完出嚟人工同乞食科無分別
有本事自己做高個價啦
老老77,而家sub仔要錢冇錢,要人冇人,收d中途轉行嘅HD仔頂住雞頭,不過20尾30頭既新仔,對老細講係最抵吊,人工平,任勞任怨
Ive ee 會易d上到
因為細電都會收Ive ee
特別係UST ee city ee cu ee 都會收
但正因為Ive ee太多人讀
如果你計升學率,就真係因為人多左而拉低哂

講數既話我自己睇Ive ee 同me 讀既野都係差唔多
不過me講緊少好多人讀
變相競爭唔大
但呢幾年好似得返cu mae 同city me 會收Ive仔
所以你諗諗啦

利伸:ive me 仔已上岸
cad 都唔洗識, 班香港仔畫得咁閪慢, 死得啦, 而家請個大陸仔draftman, 又平又快, 一個明唔洗萬五蚊, 你畫成日, 佢一個鐘出得圖, 轉個手整埋張navisworks
職業:兒子
個layout 改到最後一分鐘, 再一野射俾你, 屌撚埋你 卡住個process , 當d機電野實跟到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞