(勸世)讀機電真係冇底深潭

551 回覆
639 Like 23 Dislike
香港地工程=起樓,你讀機電類,90%都係去起樓

問題黎啦,E&M本身個pool係好細,但人係非常之多,點解咁講?因為起樓E&M其實有好多機電科都可以做,機械,電氣,屋宇裝備,消防工程,什至電子,都係可以做起樓E&M,你試計下,以上5個科計返HD ,asso, dregee 總共既畢業人數,冇千5人都千3,4人,所以業界從來都唔缺人,缺人只係商家佬吹出嚟水多d人入行,可以再平人工請人

當你唔信邪,入左行,就係地獄嘅開始
首先,香港機電業學歷競賽係非常嚴重,市場上大量院校開master, dergee 賺錢,連IVE夜校高級文憑工學位都多過日校時,係咪一件好事?係,d人讀書機會多左,但你要記住,同時張沙張係會貶值,以夜校屋宇裝備高級文憑為例,學校為咗賺錢,將學位有咁多開咁多,以往夜校主要供業界人士進修,但現在好多外行人可以讀夜校轉行,一個可以隨意轉入嚟讀同做既行業,你覺得人工會高嗎?
另外,機電業既人好鍾意考成堆牌返黎,又電牌又水喉又個樣,人工都唔會高,花大量私人時間值得嗎?

工作上無限OT,永遠比建築低級,呢d都不在話下

唯一可取之處就係機電科可以退守去做物管公司,不過你做落就會發覺保安都可以玩尻你

總之,未入行又想讀工程,諗清諗楚機電係咪真係鍾意做
轉讀私浮保平安
起碼餓唔死你。咁都餓死嘅即係你讀咩都餓死
根本就唔應該喺香港讀工程
叫做去到邊度都有份工
做物管算 地盤文化又中意屌黎屌去
要夠惡贏個勢先
香港工程=起樓
而起樓從來都唔係機電既主場
機電去起樓,等於去人哋既領域工作,起唔到頭的
都係屎,不過起碼著西裝
商家佬講既缺人係講緊缺廉價奴工
西裝牛死女
香港civil先係主力,乜project都係civil行先
e&m地底泥嚟
好撚後悔讀bs
缺AE價做PM野
依加先知?
機電不嬲地底泥
考牌另計
E&M狗白紙大把但係周圍都請唔到有經驗既人 單單project條team都差緊幾個人搞到做鳩死人
engine狗都要落地盤收貨 買濕聲料
讀都ON 9啦 仲諗住出黎幫人打工
電機其實幾專業
最少好過bs先成日扮撚晒識電
連thdi pf 都分唔清
遲早電撚死都未得掂
除非你識人 或者邊個邊個個仔 如果唔係真係唔好想考牌
無錯,政府成日話機電業缺人,叫年輕人入行

其實係缺落手做個班,不過未來政府都係會用外勞解決

揸筆個班從來唔缺人,只係老闆唔想用咁貴人工請人,先叫政府開多d課程,做大個餅,人愈多,人工愈平,而家某一main con成日都同政府傾外勞,連工程師都想用一部份外勞
考唔到牌就高不成低不就
係 所以移民算
上面已經講咗,起樓係人地領域,機電入去係輔助性質,係人地主場,低一格是常識

不過保養工,E&M易搵過建築土木又係真
本身讀左個垃圾科hd,做左呢行三四年落手既,而家想讀返個BS hd唔洗落手,真係咁差咩?咁有咩科好讀?
其實考到牌都唔係好得幾多,一單建築要E&M上名有幾多?

CM有幾何機電佬?通常都係builder佬
孖E入唔到2電一鐵,都係出去做BS仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞