(勸世)讀機電真係冇底深潭

551 回覆
639 Like 23 Dislike
仲要hr都要做埋, 係差未洗清潔埋廁所
執紙皮
builder:E&M同事你張圖做好未?15分鍾la wo
hr,真or 假
個收form email 仲要係google 開, 大佬呀...........
今日真係起唔到貨, e&m張圖改極都未改好, 已經sd左俾佢好耐, 都要claim 返你公司一日LD
乜唔係THD咩
一日咁小
考唔考到牌其實係分界線
再加真係要同D叻人關係好

通常D好位都係靠D 老友射俾你(首先你要有牌)
In general
其實得政府E位, RSS 同Client 三種位係”好做少少”
大判就真係睇下你係咪砌得又識打爛仔交
Sub 仔就算數啦
Consultant 就
睇下自己係咪
1.本身語文個表達能力係唔錯
2.喺出名嘅公司做
3.你做嘅jobs個scale有返咁上下

缺一都勸你可以搵其他工
學歷競賽

多數咪又係果幾間大學攞曬d大公司offer

有幾多個ive嘅朋友仔係搶到GT offer

你地自己圍爐爭輸左就唔好賴啦

工程比到咁多外行人/ive/hd嘅朋友仔出路,其實已經唔錯啦,有咁多新力軍同你地有degree/master嘅齊上齊落,造大工程個餅,你地開心到飛起啦

吹到沙紙貶值雖然都係degree,但明顯大家實際上有分別啦,如果唔係個人工/條career path點解冇ugc 出身嘅咁好

就算人地後來居上,又有幾多個係咁先,同埋人地背後又付出左幾多
唔同鄉下啫
本身做bs maincon 收到arup ee offer但要減人工 轉唔轉好
又難讀
出黎做嘢無償ot
又無女
巴打你覺得減人工做consultant 學野好唔好
但另一個offer做物管輕鬆啲又高啲人工
大把人後悔一開始做物管,因為佢地發現左consultant 學有所成之後可以去物管騎住班GT

巴打起consultant 磨下劍先啦
傻咩
管理既大把 做野既少
講到幾難幾難, 咪黎黎去去都係個d 野
真係專既都係搵其他parties 搞, 你識/熟個程序已經ok 呢d 都係run project 既基本野
你所指嘅大公司係指乾收?乾收宜家咪又係收到r大,速大,career path咪又係一齊畫圖,正統ugc個班一係就唔入行,入左既都轉行,淨返小數係行內考牌頭也不回入正苦入業主

沙紙眨值係鐵一般事實,以前o cert入正苦做WS,hight cert做幫辦,宜家入正苦ws收到poly u grad,UST grad,有d仲讀緊master

至於人地後上考牌當然值得尊敬

話時話,風間你成日上黎推工程,HKIE頒左永遠會長比你未?
BS出名咩?查表?
design 既野, 洗咩你理
你搞掂曬驗水, 驗消防, 驗lift 呢堆野就功成身退嫁啦
Main con 大佬你好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞