(勸世)讀機電真係冇底深潭

551 回覆
639 Like 23 Dislike
冇信心考牌就做收貨佬
點解E&M = 起樓

依家大把robotics, AI, digital twins 工作, 甚至仲有autonomous vehicle,香港工程視野咁窄
當年就係on99費事餓死就去讀機電
最終走咗去起樓,好無謂
早幾日先見政府請緊Assistant Inspector
因為啲人都淨係識搵起樓嘅E&M做
自願做2奶仔
咁自己冇skill set就唔好怪人 明明e&m 最大優勢唔係起棟樓
你試下入中電地鐵地方做野
睇下邊個先係2奶
唔好玩 讀大電個班除非做兩電 如果入行做番BS 真係咩都唔能識分
BS HD夜校一年250,加埋日校500幾人,仲未計孖E同ME走去撈BS,當你IVE叻盡,你上面仲有班正統大學生,上位?得,自問有料又勤力咪去lo

大電鏗IVE EE上Kong u 入埋EMSD,呢d都係成功例子

同埋你唔好當Bs HD好吃香,成街都係,大把怡和,JC既冷氣師傅都有HD in BSE,人哋都係抽緊雪種,洗緊FCU,你3-4年落手,讀張HD,去d 2,3沙做地盤AE唔難,但唔好當猛料唔洗落手,只不過落小d
唔係請唔到
係你老細唔肯出人工姐
讀電機 機械唯一岀路係一grad就報big4或者做IT
候career path閪到咁
香港工程沒有天堂

只係沒有比較沒有傷害
AE起薪3-4皮你仲想點?
咪姐係藍領
唔好信樓主

樓主條撚樣喺到擾敵

利申:機電撚,30頭已經接近50k
但有幾多人入到?
同埋一單project入面builder佔銀碼大好多
bs只係零頭
自然冇乜地位
夜校EE好多中三叔叔都畢業,識好同學重要d
其實識cad excel,已經夠
開學位係一回事
無料都讀到係另一回事
就好似醫生其實開多d學位對社會係好
只要唔係無料都畢到業拎到牌就得

如果呢行其實係無料都讀得掂又考到牌既
咁就證明呢行唔值高人工
勁喎師兄,做邊間?
就算唔好用兩電,機場mhs, ai product, automation 呢幾範全部都係Mechan 嘅領域嚟。

只不過香港啲fresh grad個撚個狗衝去做地盤佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞