家人末期惡性癌症,聽日做化療

642 回覆
1696 Like 21 Dislike
take care
我屋企人 懷疑係癌症
中左武肺,好彩冇事
冇買危疾保咩
試下多食無花果,雖然唔知對末期有冇效,但試下冇壞
屋企人幾歲 後生就試試
老就開開心心咁過喇
take care 樓主
巴打
想問下你家人果陣咩情況
可唔可以分享係邊個醫生
我打算搵多幾位私家醫生做意見

等公立醫生真係收得皮
是,少食糖

以及化療是值得做的
take care巴打

照顧好媽媽
有人試過飲藤茶可以頂多幾個月,係消腫嘅中藥
祝平安,加油🙏
明白
值唔值得去做化療我諗你真係要好好同你屋企人商量一下。我見有好多病人最後悔選擇active treatment , 覺得曬咗咁多錢只係換到少少嘅時間。同時間亦都有好多病人覺得錢唔係問題,最後好慶幸多咗時間同佢地屋企人走埋生命最後一段路。對香港人來講死亡始終係一個大家唔想討論嘅問題, 但係你一定要同你屋企人有共識,俾佢好好咁選擇。

同埋最緊要嘅係記得嚟緊嘅日子唔係一場battle or war , 亦都唔會有輸或者贏,因為癌症永遠只會play by the own rules 。就算接受咗癌症治療之後答唔到你哋理想中嘅目標,絕對唔係你或者你屋企人嘅錯。亦都唔好再諗點解當初唔揀邊一個治療方向,因為你哋已經做得好好㗎啦,唔好俾咁大壓力自己。

面對癌症係條好長嘅路,對唔住我始終唔係腫瘤科醫生俾唔到啲咩實質意見你,只係能夠好好咁祝福你同你屋企人🙏如果錢銀上面有問題嘅話,可以問吓公立醫院嘅醫生或者護士睇吓可唔可以refer 醫療社工。要加油呀樓主!!
巴打保重
加油
加油
我覺得都算正面
家人打算做化療
因為唔做就一定惡化嘛
佢話 唔做化療都好辛苦
成日咳
加油
樓主同屋企人加油呀集氣唔好放棄
齊齊整整好好過每一日
係啊 佢話搵唔到源頭
當腸癌咁醫
有冇藥/手術/打針 啊
醫生話搵唔到源頭
當腸癌咁醫
都係睇個人afford 唔afford到再照多次pet ct
私家始終都要兩三萬
化驗大致有兩種 一係睇血入面d癌指數 二係抽到嘅癌細胞組織 睇佢良/惡性 邊type etc
私家化驗真係唔係好知道 but應該會快啲?始終公立咁大壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞