家人末期惡性癌症,聽日做化療

642 回覆
1696 Like 21 Dislike
難得佢肯積極治療
你都要比d信心佢!
加油
明白
即係米飯都唔好食
咁用薯仔代替
樓主同我同路人
屋企人先50歲 最近check到腸癌4期
擴散咗去肺 要再見腫瘤科醫生先知有咩治療方案
同樣好無助好擔心
等睇完瑪嘉烈再睇私家
你係睇邊間醫院
我上網睇主要係黃豆、黑豆、毛豆/枝豆呢三種豆比較多蛋白質,而家會買多啲呢類嘅食物同埋買咗啲黑豆粉比佢沖豆漿飲,肉類就雞鵝鴨會好過豬牛羊

營養補充品嘅話可以試下買啲蛋白粉,另外雀巢有隻專for癌症病人嘅飲品,我屋企人之前做手術嗰陣醫院每日都有派1-2包,而家都有買比佢飲

住院嘅話就一定冇屋企咁豐富,如果擔心嘅可以睇下醫院比唔比你拎上面講嘅嗰隻飲品比屋企人,噉就確保到每日都有足夠嘅份量
多謝你既意見同鼓勵啊
大家好有心啊感動
如果係痛同有野腫起
應該係腸塞 會有即時危險
所以會好快處理

我屋企人因為便血先去check
又照呢樣嗰樣 等報告見醫生
先搞咁耐
所謂「精緻澱粉」是指使用經過加工去除麩皮、種皮的澱粉製成,像是白吐司、麵包(全麥麵粉製作除外)、白麵、意麵、米粉、冬粉、河粉、米苔目、湯圓、粉圓,以及各式由麥子、稻米、豆類或五榖雜糧加工過的食品。 例如甜不辣也含精緻澱粉,2.5~3個小圓片就相當於一碗飯的熱量。

飯唔係精製澱粉架
同埋有d老人家對食飯好執著
無飯落肚唔覺得食左野
最多食少半碗 如果連少少都唔比驚佢瘦得仲快
祝福
平安 祝福你家人
加油!
加油

咁我叫佢戒蛋糕多糖
是但一個腫瘤科醫生都做到,都係抽血拎去化驗所驗。因為要啲時間,所以儘快做。驗基因除咗知道係咩癌仲可以知道有無標靶藥配,所以點都要做。政府同你慢慢驗,晒你幾個月時間,所以好多人都係私家做第一輪治療再排政府
祝健康平安
祝平安醫好
加油 點都好 多d陪伴 關懷最重要
作為身邊人 你都一定唔好過
自己有壓力都記得搵人傾下
有無做pet scan? 20cm 咁大應該係原發腫瘤,照埋pet scan 就可以幾乎肯定。4期治療方向都係驗基因睇吓有無標靶藥食,無就化療+免疫(免疫要自費,好似每3星期2-3萬),有時做埋電療
集氣
唔好放棄 一定會好番
糖的確盡量少食為妙
我記得見過人講癌細胞最鍾意甜食
但都記住唔好過份控制佢食量
可以試下少食多餐
因為化療期間身體會比較弱
食得係好重要,咁先有體力做化療
只要唔好太過份,唔係重甜重咸都可以
計到幾cm應該係照左?
pet scan 報告無寫懷疑係咩?有時suv 值高少少只係發炎。擴散咗就係搵腫瘤科醫生,第一步都係驗基因搵有咩藥配,順便知道邊個係原發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞