家人末期惡性癌症,聽日做化療

642 回覆
1696 Like 21 Dislike
我老豆70 前列腺癌三期 由打第一次荷爾蒙針到第一次化療等左四個月 所以認真 唔好等政府照同抽 比一兩萬去抽針同照就最實際 跟住轉翻政府就搞掂
我家人都係肺癌
我知道你而家好難過..但你介唔介意講多少少?
化療期間食啲咩
個武肺真係好煩, 探病都好難...
睇醫管局藥物名冊有冇 有既 關愛基金會根據你既情況比錢你買藥 化療果到記住申請傷殘津貼就可以幾千蚊一次變百幾蚊一次
去每間醫院既復康店買營養產品先 必需的 食就個個唔同
集氣
祝福
早日康復!
我有買營養奶即飲裝
一日唔知有冇飲一樽, 佢肺積水都有限飲幾多水
去私家做哂workup搞清楚咩事先
因為檢查實係私家快
有哂report就轉去公立醫
如果係某啲病變、有得用鏢靶就最好用埋
因為真係有效好多

醫唔醫最緊要係睇病人自己想唔想繼續打呢場仗
化療好辛苦 見到好多病人都係打化療打到身體好虛弱而走
咁又唔係話唔打化療就咁等走嘅
有啲treatment叫palliative chemo、即係唔係為治療、而係buy time、控制住舒服啲咁
不過唔清楚巴打屋企人咩病,唔知有冇得咁揀啦

巴打同屋企人都要加油,順順利利
我都見過好多抗癌成功嘅例子
希望你地都得
後生最好做化療 過左70就食標靶比較好 不過好多時醫生都叫你做化療再食藥 希望可以buy time 無可否認 做化療點都拖長到一段時間
唔洗飲咁多 多數一日一包都夠
加油!
睇返資料
如果金錢可以支持到,好多醫生都建議鏢靶同化療一齊用

化療用藥都有分輕重, 淋巴癌化療都係好普遍, 好多病人都受得到
不過睇你屋企人想唔想飲多 我屋企人果時間唔中先一包
May god bless you
集氣!
唔該哂巴打你打咁大段
好有幫助
我都會等埋屋企人今個星期去醫院抽組織先, 因為抽完都要俾屋企人休息下

之後再去私人搵醫生幫手
我爸爸前列腺就醫生叫化療加荷爾蒙針頂住先 盡量拖到指數升先食翻標靶藥 話呢種方法平均長多一兩年命 標靶藥就拖到4-5年 盡量buy time
都係啊媽煮 家常便飯咁樣 盡量都係食屋企飯 好少出街食
唔同嘅就係有飲下營養奶
都係睇老豆食唔食得落
加油 祝福
加油!
加油啊!
祝福樓主家人痛苦少D
祝福!集氣!
祝福 加油呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞