家人末期惡性癌症,聽日做化療

642 回覆
1696 Like 21 Dislike
加油呀
早日康復,盡量保持心境開朗,加油
咁做完半日化療同標靶, 之後就轉返公立醫院keep住醫???
但做化療之前唔係要幫病做唔同既身體檢查???
我屋企人就做哂ct scan, 今個星期做多次抽針, 唔得就轉去私家做
價錢都合理
做咗先啦,好多時唔做唔知到個真實情況幾好/幾壞,加油
加油 祝福
你試吓買NAC 日日食
見過上網唔少評論話癌症嗰粒腫瘤可以食食吓消失咗
雖然都幫唔到幾多
希望可以減輕個情況先
我都唔知有咩可以再講
有咩事就上嚟搵我哋啦
平安
加油!
4期癌症基本上無得根治,最多受控拖長條命

拖到幾耐有幾多副作用因人而異
加油!祝願平安。
加油
希望樓主爸爸大步檻過
加油!!祝你屋企人大步欖過
想問下你爸爸咩癌咩年紀
我家人身體好差, 行路都唔掂... 都唔知佢黎緊做唔做倒化療
加油呀
祝福
加油
加油
祝福你同屋企人
加油 祝福
加油
肺癌 四十幾歲
過來人你叫佢驗乜癌先,乜都唔知就化療成效唔會好,如果知乜類別既話可能會有標靶同免疫可以用
係呀,做左一次半日既化療標靶就咁岩個期差唔多排到公立腫瘤科醫生,咁就之後轉番公立醫
通常每次化療後等三個星期就再抽血驗同見醫生睇下可唔可以做之後既化療。係公立醫既期間反而見完醫生後佢俾你既化療期好快,多數都係之後個一兩日就可以化療
咁個時第一次去私家做就係先book左見腫瘤醫生,佢睇左啲test result,同我地講解。你聽完覺得ok可以睇完出去同姑娘book做化療前既驗血同照心臟個啲。你想係度醫左先佢會幫你book定之後既第一次化療日子。印象中到做個日既朝早,醫生會係consult期間直接幫我地定埋個treatment schedule
加油,希望你屋企人無事 會醫好的

醫院啲野好難食 做到既就午晚2餐都拎野食比佢食啦

煲啲魚湯佢飲 好有營養 做化療會甩好多頭髮 飲多啲會甩少啲
加油啊
加油
問多少少
私家俾錢果到可唔可以分期, 一般屋企好難直接拎到筆錢出黎

但化療標靶去到公立洗唔洗自費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞