家人末期惡性癌症,聽日做化療

642 回覆
1696 Like 21 Dislike
希望可以有轉機

加油
會無事㗎!祝平安
Bless you!!
加油!屋企人會平安健康
我老豆係20年check到末期前列腺癌擴散到骨 我有開po講過 你可以睇下既

佢中間經歷埋有傷口發炎入埋icu 見住瘦到仆街講野唔清楚 醫生話可能唔得要叫家屬望佢
到而家就行得走得 肥番唔少 骨有時都會痛就食止痛藥 心態就過得一日就賺一日
佢就靜係打荷爾蒙針拖住 唔做化療同標靶藥
不過心情其實好影響病情 樂觀啲對病都會好好多
有野依賴係好事 姐係好似信主信佛個類

如果你家人決心做化療就強力支持佢 不過真係聽親都傷身到仆街
集氣!
尊重佢嘅意見
如果佢唔想做就好好陪伴佢剩下嘅日子 令佢開開心心咁過

如果佢想做就好好照顧佢

化療雖則話副作用比以前少咗 但係都係好傷身
照顧病者 記住凡事忍一忍同佢儲多啲美好回憶

見住佢辛苦自己都唔好受 所以多啲關心自己同屋企其他人 同屋企人一齊共勉

利申過來人
樓主加油
加油
祝福
祝福你屋企人!!!
https://www.facebook.com/107114891593371/posts/118662430438617/?d=n

樓主認真睇下上面呢篇 過來人既經驗
唔係窮到冇錢開飯都唔好等政府

先要排內科 再排期照 再轉介腫瘤科 仲要等複診先有藥開
幾多條命都唔夠用
個時就係傻99咁等公立做ct 抽針個啲
其實都可以直接咁book私家外科抽針,甚至可以睇吓啲協會有冇,直接攞呢個結果俾腫瘤科醫生睇,唔洗等咁耐
咁個時預醫生就直接打去腫瘤科department book,咁啲護士會幫你約個期,通常都唔會好耐之後
化療前既抽血 超聲波個啲 加埋應該一萬內 但唔肯定有冇包醫生費

而家佢比想像中好啲呀,可以番下工,同下朋友食飯,我諗佢情緒狀況都好重要既
無保險就認命
祝福你們啦
加油 ,冇事的
香港唔可以免疫治療?
加油!!!
可以試吓中醫& 氣功?
之前朋友嘅媽媽試過, 個腫瘤真係縮水咗,之後仲好返添!
加油 祝平安
加油
Btw其實個時每次做完化療體能上見佢都係愈黎愈差既,可能再加埋keep住係屋企坐,行幾分鐘平路就要企一企停低先,但做完之後捉佢去做慢慢行番下路就感覺而家變番感覺正常咁
所以做化療既話記得可以就每日都要郁下
撐住樓主
祝福樓主屋企人
祝福你哋
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞