家人末期惡性癌症,聽日做化療

642 回覆
1696 Like 21 Dislike
真,莫醫生肺癌救星
加油加油
做化療真係因人而異 最極端嘅
成功 可以由bed bound 連拎水飲都要人幫 變到可以自己行出病房
失敗 落完第一包化療藥 就腎功能急跌 一個禮拜死埋

除咗化療 仲有一個方案係電療
末期嚟講 電療唔會係根治方案 偏向舒緩性嘅

化療就盡地一鋪 冒住身體比化療藥打殘先嘅風險去醫
幾大年紀?
祝福! 希望佢大步檻過!
祝福你地
家人幾多歲?
祝福你地
一般年長癌症病人都係瘦
如果再做化驗會唔會怕真係頂唔順
加油加油
樓主加油
老豆5年前末期癌症 當時醫生話得番2個星期
後尾做化療電療 慢慢好轉左 可以番到工 去下旅行咁
不過今年中咗肺炎 身體愈來愈差 上個星期走咗
呢5年當賺咗
心情好影響病情 多啲陪下屋企人
祝樓主家人平平安安
或者化療用藥最最最盡你預around一年 每次落藥之前都要抽血驗紅白血球 肝腎功能 唔同指數 當有d指數太低就唔落得
樓上上真係講得好岩 真係千祈唔好等政府
我家人都係係私家照曬啲野先,你當其實佢個期可以俾到三日內就照,個時第二日已經有得照
之後攞住呢啲結果去公立就算幾嚴重都可能要等一個月後先開始冶療
咁當時我地知唔可以再拖都係私家做左頭一次療程(你當加埋十五萬內,化療加鏢靶加其他野)同時排緊公立隊。咁到時你仲可以拎私家醫生定既冶療plan去公立叫醫生跟
如果驚私家照/驗會太貴,可以係唔同癌症協會(例如乳癌)個度報名照,起碼會平啲
加油 順順利利
祝願平安健康
我屋企人個pet scan上年尾做
本身年頭入去驗,但仆街武肺拖慢哂
照睇pet scan 個位置係好集中一個位置
但個scan始終係半年前,真係好擔心有轉移

想問下私家同公立個化驗咪都係2,3week , 私家會唔會再快少少
化驗係原理係咪要種返d 癌細胞去驗?
祝你一家平安
標把藥睇下有冇政府支持唔係都幾大獲

識人肺3期食完標把, 腫瘤細左, 手術切左, 個人健康值高返d 再做化驗
祝福樓主
佢仲收唔收新症
家人想做真去做啦,同埋問下醫生做化療
會唔會有啲癌細胞係食道啲淋巴附近,有就問下會唔會抽到組織驗下,睇下有冇標靶藥同免疫治療岩
祝福,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞