家人末期惡性癌症,聽日做化療

642 回覆
1696 Like 21 Dislike
加油 祝福巴打
少少建議:

公立醫院一般好忙,一日見好多個病人,未必每個醫生都會主動向病人解釋清楚,故建議見醫生之前要諗定寫定問題清單,了解自己想知既野。

另外,要照CT/Pet scan了解癌症擴散情況,跟住去私家醫生睇報告,了解情況,問建議方案。

癌症需持續跟進,如經濟支持唔到,點都要睇公立,但可Keep住每月睇一兩次私家醫生,因有醫健通,私家醫生可以查到政府檢查(如抽血或其它)最新情況,你可了解親人最新情況,從而再問治療建議,寫轉介給公立跟進。
加油!!!
祝福 加油!
祝福一切順利 治療期間可以的話都食多啲嘢,同飲營養奶。
多謝你啊我參考吓
你要撐住啊 好好保重啊
多謝你啊我記低
謝謝 我抄低
覆診時問醫生
嗯 呢樣都幾重要
(又記低左)
咁多連虎一齊
勁啊
多謝你啊你都好好照顧自己啊 頂住啊
加油 !
祝福你哋!
加油呀!
加油
加油巴打 我都係第一次回覆post
借舊同事ac 如果1999唔好怪我
我老豆2015年2月驗到肺癌第4期
5年來一直都無做任何西醫治療
後期癌細胞上腦 有去過電療
而家佢係肺+腦+淋巴癌
但佢最近都每日放狗+行街
逢星期日出去威 打牌 賭馬
所以氣氛同心情對佢病情好重要
加油!
加油好多人會支持你
加油!
Try do PET CT, plus consult private doctor, see if any target therapy available. Try if any chance Hong Kong Baptist Hospital could take your family member case, they got a good consultant grade doctor.
Check check is that’s GIST or not.
That peanut skin water help strength white blood cell = natural immune system general sick ness.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞