移民潮大約會維持幾耐

456 回覆
62 Like 566 Dislike
肯定唔係x2
今次好多人諗住走左唔返,真係要plan
港豬先留港,留幾多wfc
做多幾個月, 夠買多架車仔, 做多幾個月先
做多幾個月, 可以買大100戶屋, 做多幾個月先走
做多1年升職加人工, 搵多2年先走
生咗小朋友, 升小學先走
要買多2房比小朋友, 搵多2年先走
小朋友就快升中學, 升中學先走
又升咗職, 放棄機會成本太大, 唔走LO
批唔批睇邊個既姐
官員仔女申請出境實批架
係平民先諸多阻撓
上海都可以收皮 點解香港唔可以
Yes 我睇大公文匯係咁講
回流就一定有架啦
呢個世界乜人都有
總有人因為適應唔到而回流架
係睇個比例大唔大
五毛分化撚/反社會人格嘅邏輯,一班受害者一直受到加害者嘅逼害,對於可能經濟能力等唔同理由而走唔到嘅受害者,樓主反而會恥笑呢班受害者係賤種,對加害者就輕輕帶過,呢種手法我喺五毛身上見得多
五毛分化撚/反社會人格嘅邏輯,一班受害者一直受到加害者嘅逼害,對於可能經濟能力等唔同理由而走唔到嘅受害者,樓主反而會恥笑呢班受害者係賤種,對加害者就輕輕帶過,呢種手法我喺五毛身上見得多
Mirror都支持得 已經無話對唔對得住
見到條撚樣個username叫支持tvb已經知咩料
港共其實唔使直接落閘
淨係出新例要收30-40%資產增值税,咁想賣樓走嘅人條數又要計過唔走得住
少咗人肯賣樓托住樓價,地產商又易出貨
都係果句,一行得就好行
大數應該去到出年年尾都仲有
細數就長開長有
我餐都好肯定會,我人在英國,生活好好,但眼見好多人根本放唔低香港嘅生活環境。
我都好肯定會,我人在英國,生活好好,但眼見好多人根本放唔低香港嘅生活環境。
乜仲有人走?
見唔到樓價仲升緊?一切如常
下年港共準備換權之時
97所謂回歸後就要移啦
成廿年都話無錢
有無諗過你唔想走?
除非你話你岩岩畢業啦
維持到香港無晒香港人
講咁易咩屌,有大有細又有事業,話移就移到咩屌
起碼出年先少d
啲老人家就係
80 90後97嗰陣得20歲唔夠
冇hong kong pathway點走

而家移民潮 係齊晒pulling同pushing factors
英加易去 香港差咗
上海仲衰過香港啦 又唔見佢哋走到好似香港咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞