移民潮大約會維持幾耐

456 回覆
62 Like 566 Dislike
咗喇
朝早搭車依然好逼
呢班唔少人成日覺得逃生門未關
英澳加超易移民政策唔一定會延長 甚至有機會提早完
搞得黎23 年都未出發的話好大機會做大灣區人共享榮耀
加速師一路幫手推D人走
應該一路開放visa都keep住有人走
老實講第一批走嘅人已經有部份回流
由2021年開始計5年都會持續有人走,peak應該會係今年出現,原因有兩個

1. BNO Visa 加拿大救生艇大約係2021年頭出爐,到21年暑假之間只有半年時間,對於好多人嚟講未必足夠去作準備。

2. 2022年全球逐步走向復常,檢疫隔離同疫情嘅阻礙明顯減少,航班開始增加

3. 比卡超上台,佢連777嘅bargaining power都冇,真係有機會硬推封城同清零。相信會多咗觀望態度嘅人轉向決心移民(我確實係識多人因為佢而考慮)

4. 移民雪球效應,當你身邊嘅人越來越多移民,猶豫或者觀望態度嘅人或多或少都會受到影響,增加移民意欲
收到風下年有2個同事走
事實
2047大限
減多10-15年預支共反口做歷史文件
差唔多啦
移民潮完咗啦
你見唔到香港人宜家口裡說不,身體卻很誠實咩
一面日日叫移民,但自己留低
講你就叻冇bno 呢2年0針冇工番戈d仲點儲錢
完全同意
你估個個好想離鄉背井
你唔想走咩?
支共幫你加速
我諗唔到原因點解要番去, 我家下住嘅屋, 淨係個廳已經大過我香港買成層樓。
大把中產、專業人士plan緊走/等多幾年走
搵埋最後幾年嘅錢就走佬算數

而家留意住共產黨嘅一舉一動
黨每做一樣嘢 就令我地又心動多次想儘快走
第時真係禁止出境旅行,連有外資都犯法,危害到中產,先係真正移民潮
講到個個話走就走得咁
有人可能想bb讀埋幼稚園
有人可能想讀埋小學 中學 dse
有人可能真係得幾皮野係銀行
信你地話走就走死撚得啦
捱兩年麵包儲多十萬八萬差好遠呀
LM睇比卡超進一步加速移民潮
如果禁止出境重會有移民潮咩
藍屍多過黃絲
只有冇能力同有仔女既人先咁急移
我班大同入面 13個倒
3個比較早走
3個今年走
剩低既都應該諗緊
應該想Plan好哂等走先講

咁走法香港應該會有一層斷左
上年走嗰啲多數係中產家庭 屋企小朋友大到讀中小學 賣完樓有幾球即走
今年下年走嗰啲就係廿幾歲儲緊錢嗰堆 身邊有幾個都已經plan好晒最遲下年年頭走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞