移民潮大約會維持幾耐

456 回覆
62 Like 566 Dislike
咁都有人同樓主認真討論
咁其實好似愈早走好啲?
我當只係為咗拎passport /過去試下發展而走

當喺2020年頭走去英國
6年後2026拎完passport
鍾意/發展好過係香港嘅就繼續留係當地生活
唔鍾意嘅可以返嚟香港到退休再去返英國
但當然前題係香港冇再繼續惡化到去一個連港豬都頂唔順嘅程度
到時返去香港去旅行又冇咁唔方便
疫情完咗假設經濟都好咗
喺香港重新適應一定比係外國容易
呢啲誘因都會吸引到啲人回流返嚟賺錢到退休

相反,如果喺香港冇再繼續惡化落去嘅情況下
喺owp 2023/ bno 2025落閘時先準備走
到時已經冇咁多誘因要移民
但為咗要拎passport又冇得唔逼住走
7 月 1 日李家超上台仲未走,一律當藍絲。
我個到走剩我同個保安
事實,啲專業撚明知去到外國人工減好多,多數都賺到最後一刻先走

如果上面啲人咁叻
就一早超越香港啦
使鬼落嚟填數咩
邊度搵二百萬精英呀
不會太多人,好多人都好鐘意香港!游已完都唔走啦
是咪on9,十皮點都要有啦
80年代中英談判, 89- 97 前

每次都5年左右啦
5年左右啦…
人真係唔知
但走得都唔方係廢人
9成中至上層
下層因為佢地走左有得升
又儲多2-3年錢都走埋
即係我估今次走既人真係會比97多好多
依家人數少
係因為仲係封緊borader
一開返正常返
會更多人
仲疫情
英國已經全面恢復正常
咁明顯引戰po都咁認真
等到封關先驚覺走唔到
港英制度下既精英同大陸眼中既精英有微妙既分別
制度改變下引入大陸精英會係中共港共想推既方向
唔理你認同與否 傳統精英係政府眼中反而係麻煩友 走得愈快愈好(錢除外)
剩係19年入大學果堆都23走啦
都仲有一部份係等親朋戚友過左去先,等遲下過去有人關照下,包括我
以加拿大為例,22年先畢業嗰班係最後一批趕得切加拿大stream B既人,佢地要攞到cert先有得apply。走得到都已經23年中至尾。

再計埋今年中學畢業想行stream A去讀書既人,一定多到咩咁。陸續有嚟
咁你咪佢講果種儲多兩年錢
香港依家都收皮味濃
佢會介意快慢咩
Same here 搞掂埋d手尾就走人
邊啲樓急跌負資產?平行時空?
如果要計,個疫情反而反映咗香港人係半龍人啲藍屍唔知幾high
exact7ly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞