移民潮大約會維持幾耐

456 回覆
62 Like 566 Dislike
3-4月時吹風李家超做下任特首
已識有三對夫婦過左暑假後走
其中一pair就係舊年聖誕先話無咩野其實都唔會走

世事難料呀
無諗過走既人都開始走
7月1日後只會更加多
一路準備梗嘅朋友 最遲下年暑假走
但最近多咗啲後生啲嘅 係一路話唔走 忽然想走
唔知呢啲係吹水 定香港呢一兩年真係咁差
身邊都多咗呢啲
唔知係香港真係衰到頂唔順
定係見移咗民嗰啲咁爽
有心走好多今年都走左 身邊真係好多人走
唔係好大聲去打國際戰線咩 去左邊
睇心態
對我黎講唔係移民係逃難,所以得十幾廿萬我都即走,有手有腳係英國唔會餓死,生活壓力同香港差唔多,但至少唔使擔心共產黨

但對好多香港人來講真係「移民」唔係逃難,所以我諗未來幾年如果「英國政府唔落閘+共產黨繼續放你走」都會陸陸續續有唔少香港人走,不過最近已經見到大陸禁止支那人出境又剪綠卡,我諗香港都就快。

要走既好走,得罪講句而家都唔走嗰啲麻煩學定普通話+買返幾本毛主席語錄
封機場即變world war 3
無所謂啦
香港人個個都係deadline fighter
未去到最後1日都唔會起行
頭一水走曬,跟住落黎就係每隔幾個月半年,身邊都會有人走
加拿大有deadline
呢一兩年會有齊數據
睇得自己太撚大
支那都無封機場啦
比你去到機場但唔會比你飛姐
外國護照咪放行囉
前排上面先話個老母得中國藉冇得出境,個仔有美藉就放行
有錢供龍床盤無錢走?

窮咪過台灣

佢地好似係分化緊留港同移民既香港人喎?
不過都認同你第一句
我估平均每年十萬(包哂黃同藍) ,持續三四年。
每年高峰一定係六月八月,因為趕住開學。
嚟緊10月會有bno visa新政策 同埋年尾owp deadline
下年年頭會係新一波高峰
其實呢個年紀走都揾到食
當然,已經買左樓生左仔就比較難
其實我覺得會
未走D人....
2年之後又2年, 搵多2年錢先走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞