移民潮大約會維持幾耐

456 回覆
62 Like 566 Dislike
清睇得幾透
開放工作簽證2023
兩條救生艇隊2026
直到香港落閘放狗唔比人走。
我本身唔多friend 走。但佢地見住香港一路差落去,說多兩説佢地又有啲興趣。其中有幾個今年年中就開始申請visa。

另外有唔少人都冇乜留意英國以外既救生艇,見有唔少同事以為依加移民去澳加仲係好難,完全唔知有救生艇。同佢地講完加拿大OWP同澳洲救生艇之後佢地先自己上網搵資料。但佢地到最後走唔走就唔知啦。

利申,上年年尾去咗加拿大
無錯, 即係兩個球隊管理層權鬥緊, 會在意球隊成績?

其實要走既, 最遲明年賣埋樓/小朋友大DD就會走
唔走既就唔會走, 最後想走都唔會走架啦
都好難講
有親戚因為個女仲係小學
想過多幾年搵到多啲錢同等個女上到中學先走
未來兩三年都應該會持續
估算會走大概一百萬人左右
呢一百萬人 係專業人士同中產比較多
相信香港會出現斷層
可以話你知幾樣野,頂層要走既都走灑,中層有D未走灑,因為樓未得出,要命去供樓果D反而走得多人,但都因為樓未賣到重留左係到,低層果D因為學歷問題,錢問題,屋企人口問題計劃緊點走,我個舊同事,去俾錢讀書,為左拎張証書就可以走了,無人走係假既,睇你用咩方式走先係因
移民一向都有….高峰期一定過咗
政府根本唔介意窮人移民
bno visa policy 好似話2025會review d人驚政策有改所以申請都應該2025之前攪

有冇今年最新數據睇吓?
冇錯 早走只係肯定你將來有得選擇 唔代表你一定做啱決定 但冇人知聽日咩事 係2022年開始 癲起上嚟限制出境 唔批良民證 都真係有可能 但真係一秒都唔好信中共同港共 所以香港一定唔會變好 最多減慢變差 就算望落好似好咗都只係假象

即管唔捨得份糧 總有一日港共會以不同形式一巴車落你塊面到 呼吸過自由嘅空氣 接受西方教育成長 睇清中共一舉一動 都甘願歸順中共 你絕對受得起啲人工

以上內容只係討論有選擇權而唔走嘅人 唔包括因為家人 疾病 能力 等等走唔到嗰啲
有小朋友都唔走的人, 考慮緊咩?
係呀 ,中層加退休人士走既比較多
好多都諗住拎完BC再番香港
因為一個visa要成2000幾萬
中層根本唔擔心6年後番香港會搵唔到工
到時香港真係變晒就留係英國/加拿大
到時香港仲係環境好就番番香港生活
其實好多移民既人內心都係呢個諗法
只係好多唔會講出黎
肯定唔係,身邊既人已經plan 緊
全家都有BC 所以根本唔急

睇下呢幾年層樓升多少少到時先賣樓過退休生活
不能同意更多
嗰啲唔會走架啦。咪向度話另外走嘅fd
『香港好地地 做乜要走』

跟住嗰次食完飯之後 兩班都唔再聯絡架啦
大把官員仔女喺外國讀書,
你估佢哋會唔會搵自己仔女黎玩
中國申請離境 雖然難 但讀書好少唔得
唔會 好多都係屋企人先走 留個男係香港搵多幾年錢
我身邊已經有幾個係咁
一個月搵幾萬 甚至十幾萬唔係個個肯咁容易放棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞