移民潮大約會維持幾耐

456 回覆
62 Like 566 Dislike
想像到你講99%肯定嗰陣幾有信心
有你呢句我就放心了 過幾年先走都唔遲!
信政府!
讀好啲書 搵份好工 邊儲經驗邊搵外國工
搵到就同父母一齊過去

父母窮唔應該係籍口
咁一百萬人走左 總有兩三萬會返既
屋企人老左又有可能 香港搵錢容易啲又有可能

每人有每人既故事 但問題係佢地已經有passport想返鄉下隨時都得 佢哋已經唔係香港人 無需要為依個地方勞心
但係唔係預咗嘅咩
下年完
果d 投機姐
唔關border 事
要走都走到
呢個根本唔係一個因素
講真點可能唔差?走得真係好走

醫療:你見佢抗疫做到咩出黎? 一開始仲叫你班市民咪撚帶口罩 我見佢只係不斷送錢返大陸起埋冇用既濕鳩方倉 多謝大陸醫護 完全當香港班醫護死

法治:唔洗多講啦 指定法官 反政府既鎖同拉 警犬鳩打人冇事 仲要超哥做特首 講人話由市民選出黎既議員比人DQ哂拉哂 變左成班垃圾冇料既人愛國者治港 班友人工講緊五皮打上

教育:普及普通話同埋殘體字做法定語言 全面愛國教育 本身香港教育都濕鳩仲要搞埋愛國教育仲更加死啦 你睇教育局長都送仔女去澳洲讀書 知咩事啦 成班高官仔女冇一個係香港接受教育

金融:香港金融中心好快玩撚完 恆指隻隻都支那股 政策市講一句又話監管乜乜柒柒 跌撚到仆街 點有人夠膽掉錢警去投資仲要唔知會唔會中美關係 黎開刀香港 搞到港元美元脫勾 港紙變廢紙 外資都開始走去新加波

除非你攞緊白卡公屋綜緩咁樣就另計
珍 我果陣走之前都係淨係同最fd既人講
冇咁close既熟人 同公司冇咁close既同事都係last moment先知我走
其實係
不過層樓第一枱客就岩價
重有兩隻狗
而家D竉物機位爆到7彩
聽天由命啦
見到有人拿住香港個車牌黎祖國揸車炒大獲 就咁898

好現實 係香港識揸車 = /= 祖國識揸車

因為道路上啲對手 真係唔同級數
個啲係人黎咩

我以為係蟲黎
咁講啦
你講嗰啲全部預計之內
唔知佢哋係要經歷過先識驚 定係差過口頭講嘅
你睇左呢d 親身係上海俾人監禁住既鬼佬點講先

https://twitter.com/JaredTNelson/status/1525887885190234120

你估上海少外國人? 佢瑣鳩你既, 佢理得你係咪美國領事個仔.

佢瑣鳩上海唔代表佢想上海仆街, 只係老共覺得要做就會做, 仆唔仆街係另一件事. 睇左3年都未知佢地點運作?
第一批去既比較大機會回流
而經過長時間一兩年計劃過既就無咁易回流
喺香港
唯一優點係去日本近啲

依邊生活質素提升咗一個檔次唔在講
返工壓力細啲準時放工又少啲閪客
80 HK後個班 好多因為層樓賣唔出 (唔想低個市價)
而向到之之左左 唔走

而且佢一日唔通關 一日少左好多強國客

再過多幾個月等上邊個外滙管制再緊d 到時先有可能通關

到時有人睇樓(好似好旺)但冇人買(市價)呢班人又係唔會走(因為大部分錢向層樓到)

而且相信7月後 新XG ZF (港共政府)會準備打擊樓市

到時負資產後
個班人更加唔會走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞