移民潮大約會維持幾耐

456 回覆
62 Like 566 Dislike
有冇手足預計到?同埋總計會走幾多人,黃絲嚟計都有200萬人啦,藍絲都唔係弱智,有啲醒嘅同有學歷都會走。留得低嘅應該都係賤種港豬,死人打卡撚。
另外我諗政府根本唔介意有人移民,咪順勢叫啲大陸人落嚟填返個位
個人感覺最大貨已經走咗
因為要走一早走
絕對唔係,身邊要走個D大概走左3份1左右

講緊係有曬planning 有曬時間表唔係得個講字個堆

應該最多會係今年暑假開始到2023 年尾出發
話移就移到? 哪有錢
呢類人係有仔女家庭嗰啲?
2024前會走哂 有決心走個啲都8899 剩低岩岩u grad同grad咗3年內個班 到時疫情過咗社會好似正常返 誘因就少咗就唔會再走

但我肯定話搵多幾年錢再走個班就一定唔會走 有呢種想法係未有離開香港嘅覺悟
BNO visa 都出咗成兩年
就算2020年冇錢,如果真係要走,兩年時間夠儲啦掛?

如果講成兩年都係話想走但冇錢,咁佢都唔係好想走
相信各地疫情穩定後仲更多家庭走
Push
假如見到面前景象疑似正常就由想走轉決定留低, 咁呢班人真係明白走既意思係乜
我85年

身邊人通常都係下年走
就小朋友岩岩好入學
想問下讀緊書,但老豆老母又無錢個啲人有咩計畫?
今個暑假先係最大班
5年內應該keep住有人走
如果無重大社會改變,應該走20-30萬人到啦最後
我身邊同你差唔多,行動形個批就好快走左,但佢地有個特徵就一係父母比較後生同有其他兄弟姐妹係香港,一係就雙親己經唔係到。
而身邊有幾個朋友都係上一代有絕症唔放得耐,等佢地走左就會走。
仲有批就係睇定 D 或者係層樓未夠期放或者個小朋友仲好細個,等到佢兩三歲就會走。
宜家都話大陸醫生,宜家又話封TG Youtube,想像唔到佢會停
冇平權預左返大灣區
多數FG 唔夠錢
或者 3x 有仔女等佢夠歲數入學
Push
你走到咪走
過到去有新生活都恭喜你
一家唔知一家事
你憑咩咁撚口賤話留低既一定係賤種?
你哩d人同小粉紅一樣咁撚仆街
港豬同打卡撚唔係賤種?
好多仲走緊

好多人話唔想比卡起做
係呢5-6年,
約60萬人左右,
之後都係睇惡化到咩程度,
最大都係100萬
又分化?
留得低嘅應該都係賤種港豬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞