[仲有冇加凍飲] 蔡金強:未來三個月的加息周期,會令香港供樓一族會標眼淚。

197 回覆
29 Like 18 Dislike
即係花旗之前幾年講樓跌嘅分析係佢出? 錯撚晒喎
姐係得3個月辛苦 呢啲專家真係食屎,又唱淡入貨
執輸行頭慘過敗家,你收貨一定快過佢啲大戶,手快有、手慢🈚️
睇嚟3個月凍飲冇就一定,一餐晚飯都冇埋,車位租金嚟緊啦,樓價會唔會可以冇左架telsa
升到2.6%嘅定期存款,存款期12個月,都係有根據,至於有傳2.8%同3%尚在查找,已經有人冇咗凍飲、2人晚餐,尚在升溫中,會跟進有冇業豬標眼淚
$10000?
好似計錯數
計算機就係$7000左右,唔知啱唔啱
邊間2.8厘,搵到3厘但要定2年,一般2.4厘,全城最低1.5厘,今日某銀行升p啦,大行暫未跟,玩p啲叻仔就要慳啲洗啦
Year end都講緊above 3%,你邊到睇target係2.5-3
利率互換合約預示聯儲局明年將會減息50基點
佢真係信fed 話美國經濟好好
醒下啦 下年美國經濟衰退機會好大
滯脹情況下唔減息都唔會係加啦
今日韓清出文講到港島區上車盤嘅樓價跌咗7%或以上,下半年肯定再加息,口硬嗰啲嘢供供話唔驚就假,而家都已經眼濕濕,再睇3個月嘅話,應該會標眼涙
蔡先生嘅預期好似按步就到,股災、幣冧、能源狂升,下個係咪輪到樓播呢,租租可以吐一口污煙氣
供多600
又有美孚降價益下手,嗰個post 有供供受到腦袋衝擊,唔記得食藥,故態復萌開始鬧人,按現時途經嚟睇,標眼淚嘅供供有機會唔使三個月出現
我收息多咗幾佰蚊,由0.幾%升到而家3%都唔夠3個月,急勁嘅情況近十幾年少見
無事啦
有清報稱hibor 已經0.9,下次下下次下下下次老美又唔知加幾多
成班冇樓嘅係到擔心人地供唔到
你有冇計過收多咗的息夠唔夠抵消咁多年交咗的租呢?

某廢老有精神問題, 無人理佢仲繼續自言自語
食得咸魚抵得渴,租租呢次吐一口烏氣,風水輪流轉,幫手硬食加息又要焗住減租留客幫供樓
條廢老沙士落錯車 交左成廿年租 我諗升返幾千厘 都唔知趕唔趕得切佢拎死亡證之前回到本
佢又估得幾中
好彩冇錢買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞