[仲有冇加凍飲] 蔡金強:未來三個月的加息周期,會令香港供樓一族會標眼淚。

197 回覆
29 Like 18 Dislike
未供過樓?
10% 同銀行攬炒,全香港陪葬啦
好多做生意要借錢
做下research先上黎9up
對上一次美國加息夾到要加P係2015年-2019年
當年美國息口上到2厘個陣 香港先加左0.125 直到頂位2.25後都無再加過P
以家FED target利率都係2.5-3咁上下水平
你點計得出供樓供4厘出黎?
咁又係既 公屋淨係睇財政年度交幾多錢租 邊會有睇呢d
佢應該唔知H同P嘅關係
佢一路叫人唔好買內房,佢算準啦
又係你?

快啲教我呢個定期嘅玩法,上限幾多錢,最長存款幾耐?

有呢啲plan真心想轉定期,好過ML對沖
知唔知咩叫78法則你以為+2.5% 就係要供多5,000,000 * 2.5% / 12 ?
公屋仔識計按歇?
你咁多現金流,一般而家做推廣嘅都有2個要求,1係新資金,2係上限係10萬蚊,據過往富邦有各種以保險而實際定期嘅玩法,好似係50萬一份,你可以上網或致電查詢,唔識ML係乜嘢玩法
跟你條傻尻買支那股就一殼眼淚喇
條友財經台過街老鼠嚟
租樓日日賺
呢度咁靜,啱啱電台講破欠基金申請要成2年,嗰邊又講銀主盤有成150個,又有3日十幾個撻訂,發展商收回加價6%再賣,真係咁多負面新聞但樓價仍然gogogo
綠債2.5 任買
條友買内房債 輸晒d錢 咪要出嚟9up 下囉 🤣
你邊度見到美國講明只係加兩次

如果係 美股就唔會仲係跌到一仆一碌
條友出名係內房白手套啦

噚日睇youtube 佢有個訪問

佢自己話倉位好低

乜都唔投 係乜撚野資產管理
鎖3年先有2.5%,多謝晒
定期2.4唔洗鎖
好心你未買過樓就虛心啲學下啦 數都未識計就話人agent唔比你講真話 真係話你on9驚你嬲
定期2.4仲要有資金上限,又限期3個月
擺ML活期都1.6啦
傻閪 你睇乜野新聞?

Jay Powell says Federal Reserve will keep tightening until inflation has been tamed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞