[仲有冇加凍飲] 蔡金強:未來三個月的加息周期,會令香港供樓一族會標眼淚。

197 回覆
29 Like 18 Dislike
都想知,冇人肯講,我又冇欠銀行樓款,不過綠色債券同老人債卷利息都唔差,另外呢排銀行、財仔不斷電話問有冇債務、急需現金
樓豬去咗邊呀,係咪入咗票買新樓
聽講上左大陸拜你老豆老母 點知蕩失路仲未返到香港
隔離post 話而家供樓1.54%,唔知有冇加過,只係知道呼吸盤撻訂、亦有吐血蝕讓成交,報道話會陸續加多2%,真係令人好不安
有呀,加咗0.02%呀,美國加1%,香港跟到足加咗0.02%,加多2%就應該要加多0.04%,total要加0.06%咁多,到時供樓要1.6%仲未夠你啲定期多

真係驚
準備一個月到喇,要喊未?
呢條友好似講親都錯嫁喎
美國業主唔駛供樓,得香港要供咩?美國邊會咁玩自己實體經濟
唔使驚,近20年嘅利息都係低,定期試過10%,最低係0.3%,都過去不會復還
希望今次FED加到2.5-3好收手 岩岩轉工無左staff mortgage 由0.8%定息轉H+1.3% 已經肉赤
轉工加嘅人工唔夠cover供樓多咗嘅開支?
咁點解轉工前唔計清楚條數?
加左萬幾蚊 新公司聽講平均4-6個月bonus 舊果份得4個月 夠就夠cover 但都好肉赤 因為以前做staff mortgage唔洗買MIP 轉按要一下銀多十幾萬出黎買 雖然可以借埋
咁冇乜好肉赤嘅,你自己計錯數啫
有計到 不過都肉赤架 收相轉工加左既錢少左
加2.5%
你本身唔使俾息!
介紹返邊間銀行?
落袋少咗啫,都係比之前多就贏晒
係既 希望新工唔會太閪 因為舊果度做左8年熟晒環境 同同事關係又好
仲有希望唔好加咁多息 唔係就加既人工都用晒黎供樓
供樓嘅壓力明白的,兩公婆唔好講旅行,連出街食都唔捨得,每次一條大數比返銀行,過幾年就輕鬆好多,然後先敢大裝修
咁都係好小事啫,加咗人工做一兩年之後再轉個base又高咗,叫價又高啲

留喺舊地方享受個mortgage 低息點都唔會夠轉工嘅加幅咁多錢落袋嘅
係既 唯有短痛一下先 不過staff mortgage只可以做60減年齡 做唔足30年 依家轉按出返去做30年 每月都供少左dd
啱啱有清報料,美債係咁升,但香港啲利息都唔升嘅
銷情差啲aa 就好得閒,作為上司都唔好比佢哋成日粗口爛舌咁衰比人笑,其實以前見過嗰位高層話中請你哋返嚟唔係日日打飛機,點解開唔到單呀?你冇料呀嘛!冇質素呀!你樣衰呀嘛⋯⋯原來係美x港島區營業董事
who
味玩
香港咁多錢,美國升多3里香港都唔洗加啦
條公屋廢佬淡淡買得起樓先算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞