[仲有冇加凍飲] 蔡金強:未來三個月的加息周期,會令香港供樓一族會標眼淚。

197 回覆
29 Like 18 Dislike
2個半月後又會去到2.5%或者更高,開唔開心,每3個月就又加一次,邊個夠你定過抬油,亦唔少欠債業豬愁上愁
早一年我都打算買樓
帶哂支票去
佢開780 我還730....佢叫我返屋企諗下
之後就冇再去睇樓
估唔到佢救左我一命
依家層樓幾錢?
市價730 有交易仲要高d
自己去判斷乜嘢時機去入市,第二日老咗會回味無窮
一個月都未到,全世界供樓業豬都進貢比息魔,賺咗錢都唔想吐反出嚟,最淒涼係錢未賺到就多咗利息幾十萬甚至百幾萬,唔少要付出衝動費,亦出現淘汰現象,睇吓邊個頂唔住
通常自用嘅業豬,都簽咗2-30年嘅供款額,一般唔會緊張樓價上落,點解咁介意比多少少~1餐晚飯嘅消費千零蚊,當佢加到2仟蚊,對於月入最少50K嘅業豬,不斷出文酸嗰啲比佢哋低下階層,都唔知乜嘢心態
今日啱啱一個月,老美就最新加左0.75%,供供話1-2千蚊只係凍飲或一餐飯,表示冇乜所謂,重有2個月睇吓有冇你講嘅標眼淚
近排多咗留意外匯,自從老美不斷加息,引致各國貨幣匯價明顯下調,幅度你都咪話唔得人驚
蔡金強其實宏觀幾好
中唔中一回事,其實佢都算中肯同睇得透徹

但其實要睇多幾條片,你剩係睇呢條片就可能以為佢睇好淡
但另一條片佢都講而家樓市係雞肋,但相對其他投資係渣滓黎講,又唔算話太差
三個月咁少?
我估佢意思係呢三個月加既幅度會大之後會溫和咁加,直到通脹落返黎為止
我從其他地方聽到加息壓力令全球地產都會調整,而家一個多月就一般調整5-15%,近排連新樓都滯銷,好戲在後頭,大家一齊食住花生等睇
自住驚閪

就算投資一年都係俾多6-7萬。

8-9成 按揭 全家做壓測就驚啲。

失業就係咁先
而家買樓大部份都係自住,佢哋多數係高入息後生仔,每個月供多幾千蚊就話係濕濕碎,叫佢比家用就推
又到星期五,定期息口每個禮拜都係向上,前晚做咗虛擬銀行3個月1.88厘,係2-3年前嘅高位
啱啱又話hibor 從琴日0.83成今日0.88,你都咪話唔跟老美加息
邊間?
富融
上個禮拜先係2%,富邦而家去到一年定期係2.4%
2.8 now
咁急加息,估計係追加老美嘅息口,蔡先生嘅預測,越嚟越似
邊間
原來某中資2年定期可以享受每年3%利率,樓按加3幾千蚊唔會有乜影響供供,老美今年重有4次加息,來勢洶洶,供供寒冬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞