[仲有冇加凍飲] 蔡金強:未來三個月的加息周期,會令香港供樓一族會標眼淚。

197 回覆
29 Like 18 Dislike

加息凍飲gag由來

做緊水吧,請問遲D香港係咪堅會加息?
https://lih.kg/iBuabT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG
討論區
冇凍飲
蔡金強算好客觀
利申:啱啱買左樓
又係呢條買唔起樓窮撚
股票跌成咁樓都唔跌
之後仲點會跌

有錢就快快趣上車啦
佢係藍絲,上年國安法後重睇好大陸經濟
今年年頭轉睇跌,依家樓巿都唔睇好,算係幾中肯。
借500萬,加2.5%,每個月要俾多$10000,
樓巿都唔樂觀
又一條鳩up佬
當你 prime rate加足2.5% 都係供多7000 何來10000
成日叫人買大陸股😂你覺得對上10年聽佢買大陸股賺得多定買港樓
唔使驚,富邦今日定期存款只有2.4%,希望去別4~5釐,樓價升咗咁多,存息利息都未回復81年嘅10%
你白卡?唔識計數都識上網禁下啦?
廢淡連數字都搞唔清係度指點江山
ex-Citi real estate head 依家開hf 都要被連登仔笑窮撚
傻淡藍屍都like
自己搵隻手指篤下部按歇計算機睇下加幾多先
一萬 又出黎比人笑
當然在自私立場嚟講,靠食股息、定期利息或政府債券利息過生活嘅廢老,緊係想利息越高越好,至於會唔會去到10%,市場係點走就冇人知,呢2-3年不利營業環境,都唔少人失業
個件野七師傅都like la有咩咁奇
條公屋仔嬲到仆街 好想樓價跌九成 所有業主跳樓死
蔡金強 人渣一名
呢個時代要10%息
應該要去到貨幣危機
怕資本外流先會加到
睇邊間做啦
獅子做緊 減2.75
其他減 減2.5

獅子跟大隊做返 2.5 就供10000囉
有CAP又有壓測,有幾多會供唔起呀,關鍵唔係息,係失業
點撚樣供多1皮呀,封頂至多供多2~3千
無買樓鳩up完未
吓。500萬 7.5減2.5. 咪就1000囉。。。

供多3000咪又1萬。。。

Agent唔俾人講真話
如果真係 1.5% -》 4%
5M loan 月供 17k -》 24k
40% up月供都話影響唔大
仲未計機會成本. 壓住嘅錢買綠債坐三年
加撚左P 點封頂呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞