【忽冷忽熱】經典男裝討論區(49)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
手工有價,唔捨得比既就買住Zara,uniqlo先,等到捨得比先買靚d既
錶,車就好捨得洗錢,衫褲鞋就度住,其實係咪鞋先要買靚D,鞋差小小你都難捱呀
如果唔係一著上身就睇到個質素。就價去買貴少少其實同一般成衣分別不大。

個人建議表不用急,一來個世界不是個個都會認識表,二來表就價的話更容易後悔,等真係夠力先買比較好。
3-4k買套垃圾先係真真正正有錢
血汗錢買垃圾我就真係做唔出了…
貪平買Berwick meermin嗰啲全部都係弱智
利申:弱智過
做左水鞋x2
試過,出血仲勁左
返工時間佔你一星期入面最多時間,預多少少都係對自己好
如果你話你都係好junior既,負擔唔起建議求其買平平地就好,無謂著得靚過老闆
純個人意見,死慳死抵戴隻PP AP,但著到爛身爛世,咪盞觀音頭掃把腳,prefer由頭到腳match返
我一套平均可以著7-8年、之後改一改又著多2、3年,3-4K 你估可以著幾耐?
嘢就係越遲買越貴,呢啲手工嘢就更加添,粗呢就更值得投資做件好的!呢度唔係英國,我諗唔到香港做乜做成套,尤其係你乜都未有嘅時候。
正如上邊師兄所講,你如果身材唔變,粗呢着10年毫無無問題,我有幾件已經着咗超過10年,除咗有件啲裡有磨損,外觀一啲問題都無。
咁你話係咪抵着?
要死慳死抵買AP PP 嘅人其實就唔啱佢哋帶,帶嚟為乜?我帶番我隻舊精工算。
係causal的
有無師兄可以俾下意見
Crockett & Jones 既 Audley 同 Edward Green 既 Chelsea
你地會prefer邊對? 同埋個原因係?
我上網睇左好多外國post 我大約知edward green既finishing係靚d 但依點我要去睇實物先比較到
如果錢唔係問題的話,揀EG啦
原因,用料靚啲,做工靚啲,楦型靚啲,完
日日著都7-8年?
認真?
真心 真係返工日日hea住著
條褲頂到?
任何衫都唔應該日日著,起碼3-4套輪換,巴打你唔好咁痴線啦,校服都唔會日日同一套啦
同埋你問tweed suit,夏天點樣著呀?咪玩啦好無
聽日就去睇下先 我自己本身都諗住一步到位既
鐘意著馬甲唔鐘意著西裝嬲
有冇得唔要西裝嬲咁訂
有,平啲添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞