【忽冷忽熱】經典男裝討論區(49)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
各位巴打Penny loafer 你地夏天會點襯
同埋如果想著短褲 點襯好
就咁短褲loafer已經搞掂
上身會點著
想請教一下 我岩先追post見到依段野
有幾派,一派人(如Shoegazing Jasper)唔用Conditioner只上shoe cream之後打蠟(不需同色,建議稍淺);一派人只用Conditioner唔用shoe cream(例如我),之後直接打蠟;有一派直接打蠟(例如Nicholas Templeman),唔用conditioner同shoe cream。

呢三派共識係,皮革本身好強壯,唔需要做太多野,定期護理即可,Less is more,做太多野只會對塊皮更差。

想問如果我有對鞋之前已經上左Conditioner同shoe cream同打左蠟
咁著左一段時間後 我係咪淨係上conditioner同補下蠟就得啦?
個人認為係,定期掃下塵已很見得人
唔洗特登再上conditioner and 蠟, 除非好殘. 否則著鞋除鞋除下塵就得啦?
鞋頭鞋爭定期補下蠟咁,你有足夠嘅鞋正常輪換嘅情況下(3-5對)conditioner 一年一次差不多
夠budget就EG 202 last同CJ 341 last,呢兩對我都係買E width但兩對都唔夠位放鞋墊

巴打需唔需要用矯型鞋墊?
日本買EG極貴
原廠shoe tree 啦
明白
Linen shirt/polo/t
問多一句 鞋身應唔應上一兩層蠟
會裂,會搞到對鞋睇落好夠
明白哂
本身之前mirror shine,過咗一排啞色咗,應該就咁上返boot black隻high shine coat? 定落high shine base + coat?
好舊,錯字
如果無花其實未必需要補蠟,濕一滴水拎擦鞋布抹兩抹其實就會令番
想問下polo會有咩好選擇
天氣太熱想落下短袖polo
係新加坡反而頂到,一係新加坡番黎發mu香港體感溫度仲熱過新加坡
Ascot Chang d polo 好舒服
Linen Polo
好貴,out budget
會唔會有1300內可以考慮,研究過3隻gaudrey,sunspel 同luca foloni,但都未著過
咁正
但website睇唔到減價,要去其中一間store?
舊客會收到sms,你行到入鋪應該就會見到
Landmark 好似有楝塊牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞