【忽冷忽熱】經典男裝討論區(49)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
我試過3次上網買鞋、都無咩好結果
我試過 抄過兩次次 但計落都抵玩
牛巴著開咩襪?
通常唔着,因為我多數着撈化,但係如果着dress shoes 時會著cotton dress shoes,Falke 條貴line幾掂
想問西裝嬲衣架你地有無研究?
有無話用開邊個牌子
另外想問suitsupply送果啲膠衣架其實夠唔夠做
唔計樣剩計實用性的話其實嗰個幾好
咁我唔洗哂錢買啦
第一次整純棉恤衫 手袖位皺得好明顯
係咪冇辦法避免?
唉、你就好,我有三對入面有對係CJ Cordovan , 有對係 saint crispins 黎...真心覺得去tassel可能會好好多
有無相睇下

唔該巴打
熨下啦 去AC整都唔熨
燙完一個上晝已經起晒摺痕係咪用家問題
好明顯有熨喎,係咁㗎,無解救的
會唔會洗既時候 脫水fing得太勁?
大家有無咩好既方法去洗同晾d恤衫?
浸濕
牙刷刷領、袖
手洗
放平晾乾(室內抽濕)
淨少濕時熨埋
即刻掛起
著半日巢返
而家返工好難搵standard
太chok驚俾心屌
Business Casual 又唔識handle

天然物料就係咁,皺再正常不過,呢件個皺同麻比仲有排追愈貴愈高枝皺得愈勁添呀!
物料本身如此,其實我個人唔覺得有咩唔好
大大話話追咗呢個po幾年,終於有嘢可以分享吓

話說上年終於喺英國買咗套入門/中級西裝,間嘢專做六十年代英國嘢的,十零年前接咗Sean Connery當年做007個裁縫 - Anthony Sinclair個brand嚟做。

間鋪係John Lennon同Jimi Hendrix舊屋

搵勻成部電話得一張正面褸相

佢隻cut叫Conduit Cut,因為以前Sinclair間舖係喺Savile Row後邊嘅干德街 Conduit Street。個人暫時都幾鍾意,依我愚見係有英國溝意大利嘅味道,冇堅挺嘅膊頭,但係少少嘅drape、slanted pocket、同深vents已經夠帶返浸Equestrian西裝味出嚟。細佬特登叫佢做返深v zone同buttoning stance,但係臨收貨先記得冇做埋low gorge,不過咁快玩曬啲老土野都未必係好事,而且出到嚟都好滿意吓。

佢三個price point同option(special order/MTM/bespoke)都好滿足到唔同budget嘅要求(不過呢輪加咗價),嚟緊年尾希望佢唔好加咁多可以做多套,香港造衫真係好鬼抵
同是天涯淪落人
想問下Dainite sole行雪地會唔會跣

日日都落雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞