【忽冷忽熱】經典男裝討論區(49)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
想做幾件 ocbd 除咗dt/bt 大家有乜推介
新手想問皮鞋日常護理用品嘅話,有冇話喺邊度買或者買邊個牌子比較好?
要買Conditioner、清潔劑同蠟
filson袋上手都幾重下
Saphir 地鐵站鞋鋪通常有
白電油去蠟or 熱風槍都得

巴打想問下 Baby Camel除左Piacenza之外仲有無布料好推介?
見到個價錢做唔落手睇下會唔會有平價代替
咁又唔好下下熱風槍白電油,用boot black隻high shine cleaner或者用風筒慢慢吹下無咁易炒車,淺色皮熱風槍吹耐少少都變深色架
Loro piana…其實piacenza 本身已經係cheap alternative,exotic 纖維從來都係用錢堆出黎,要靚就要貴,無得慳住玩
怕重用番Porter
不嬲都是有筆直一律建議詩閣
Saphir MDO/boot black/collonil 1909etc
多謝牛巴 唯有忍痛下手
如果Loro Piana既話係咪Bactorian?
thanks ching
佢地好幾本野入面都有,睇你要咩重量
皮鞋鞋頭凹左,有冇咩方法可以解救?用左鞋撐都唔得
發問請附圖
想問下詩閣既訂制既衫恤 如果我肥左會唔會有位可以放
瘦左又可唔可以改
新手諗緊試整兩件左右 雖然好貴 不過聽你地咁推薦就諗住一步到位算 我見ss現成都千幾蚊
恤衫一般無乜紙口但如果你件恤有back dart的話放左佢可以有大概寸幾腰
牛巴唔該哂你既回覆 不過佢地一般都會做鬆少少 唔會好緊架麻?
正常就係,但如果個客keep住叫佢地做修身啲修身啲另計
承上,正常都預鬆預你飯位;同埋太緊活動上唔方便
咁就好 我本身都唔鐘意太緊 咁我應該做一兩件先 過幾個月減左啲又再做
坐等包膠
牛巴 我都想問下你意見 我依加係dreambespoke整左一套suit兩條褲 你覺得我用啲錢買多套suit先好 定整兩件恤衫先好 我本身有一套suit係ss買 恤衫就著緊M&S果啲現成
鞋就唔洗買 因為本身著緊TLB 不過本身都想買翻對C&J
如果西裝唔多建議做多套先
Upgrade 哂全身先
當你仲有$8000 筆直
可以試下兩件AC House Fabric Shirt + CJ 一對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞