【忽冷忽熱】經典男裝討論區(49)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
佢個價錢點撚樣算係入門級啊你唔好咁撚黐線啦
加少少
我上網查過 依間好似香港無得賣 姐係我要上網買
想問Choose your Size (to the Centre Hole) in Inches
依個centre hole係咪姐係我吉入去果個hole
睇吓你想吉邊個洞
我諗我大約明了

想請巴打俾啲意見 第一張圖個恤衫袖會唔會長左少少?後面果兩張個恤衫袖長會唔會好啲?
後面嗰兩張太短啦
而第一要就差唔多?
第一張
係,因為你要預有時你隻手屈起嘅時候隻袖會向後縮。

牛巴 咁我係咪應該叫師傅幫我度一度手指公到袖有幾長 咁下次再去造西裝咪可以講翻個距離 咪唔會套套唔同囉?
如果你做嘅衫全部都係差唔多材料的話可以嘅,但係有時唔同材質會有唔同考量,例如:亞麻嘅恤衫因為好皺所以個袖一定會縮上去,所以做嘅時候就要俾一般再特別預長多少少;但係調返轉如果你係做全絲質嘅恤衫,因為絲好墜,所以係長期拉直狀態,做嘅時候就會比一般預返短少少。

建議交返比專業嘅人去做,你只要同佢講你希望件衫平時個袖口去到邊就可以。
呢對cj Harvard想問下大家有咩地方識穿番d線?
年幾前問過有得補佢哋話唔做
寄去日本搞
多謝你既意見
剩係睇相
都覺得c&j用料做工高性價比
差唔多價位
好似冇其他有佢咁厚既leather midsole
唔洗客氣
厚的白洋布都得
你依家明白點解呢度啲清係咁叫人上CJ
我其實就覺得由得佢,高和啲師傅會整到,不過你不是他們的客,他們未必整,又或收好貴。
你可以試吓攞去尖沙咀徐時,問吓老細有冇得整,我估阿徐會搵到人整。唔好話魚蛋介紹嚟呀!佢等陣話我生意又唔見我介紹,濕滯嘢就叫人去搵佢🙈
又或者香港大學站,屈地街出口,入火井個位有間補鞋鋪,你去試吓問吓師傅,睇吓佢攪唔攪得掂。師傅應該識整,只係怕佢無啱使的物料,整得唔合你心水。
想問個好簡單既問題 對皮鞋上完renovateur, cream同wax之後仲需唔需要噴waterproof spray
Full grain leather千祈唔好噴防水
普通calf leather
Full grain means頭層皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞