【忽冷忽熱】經典男裝討論區(49)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
羊毛都有少少stretch架啦,一係等身型定左再造過d衫
有彈性嘅都有嘅,jersey 料囉,同埋你可以做鬆啲嘅都。你預一般放褲的話大髀最多放到一吋俾你。一係就等你身材穩定咗先再做囉。

點解唔做闊d、著返jacket 其實無咩野
今日咁既天氣唔好話著jacket,唔著衫都搞唔掂
本身都有諗啡色 不過我都係整翻深灰色算啦
深灰色很穩番工一流,條褲同navy褸又襯到
咁做闊啲冇咁貼身係點都舒服啲嘅
唔知牛巴vbc深灰有無咩推介呢
我睇左40039 同 40022好似都唔錯
銀行有沒有服製津貼?
其實隨咗條腰,褲的其他位都唔係貼身的,你係可以選擇做闊少少的。腰位如果預先講,都可以留到三寸紙口,多過三寸放咗都好難睇,做過條算啦!
仲有乜嘢唔明?
你幾時在你公司見到人著啡色?有的話你都可以做嘅
因為我腰幼過屎忽同大髀好多,我都想造闊啲但裁縫覺得比例爭太遠會唔好睇,而確實條褲整出黎試係好直好靚,只係好快就走樣
咁你可能都係等身型穩定再先再做啦,不過爆肌其實做西裝係好難好靚的。
其實我做咗幾十年人,除咗日本人著那些和豬肉佬著那些木屐外,我其實係無見過有人用木做鞋底。(北歐啲成隻的木屐係成隻,唔係得底)皮鞋個踭正常係皮來的,平的係合成皮/紙/膠,都係無木的。
係以前(或者現在仍有)啲低能雜誌/記者亂噏/寫,成日寫木底,令到好多無「常識」的人成日話木底。
你唔信去補鞋鋪問吓師傅有乜鞋係用木底的
原來係咁,我都以為行路好嘈嗰啲係木嚟
無架 不過公司training 佢話啡色都係可接受既西裝先有諗過下
邊有咁著數丫 有既我整多幾套
我都係腰幼過屎忽同大髀呀 我依加係漲左既身型去造 之後瘦翻我諗就應該無咩事啦 因為我唔諗住再漲/好耐好耐之後 我依加主要減脂
我有套Chocolate LGB
冇咩問題啊
早排唔見左銀包, 立即買個新, 但今日又on99搵返
所以想睇下個新銀包有冇人有興趣(100%新, 仲等緊收件), 9折賣

呢隻既黑色款(horween shell cordovan)
https://www.ganzo.ne.jp/fs/ganzo/57128
實物圖(用後1年)
https://kutsu402647i.hatenablog.com/entry/2020/05/19/200901

TG: sugar6203
到到你去到條腰縮細唔會超過兩吋,大髀縮細唔會超過一串嘅時候再去做囉
咁多位大佬 大家做單褸多唔多做double breast
未試過 黎緊造套linen, 諗緊casual double breast會唔會難襯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞