冷氣仔 你問我答(2)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
收到,今日會再試多次,thx bro
個人會覺得寧願用3m既filter 去避免d塵入左去排fin到
好過成日用呢d清潔劑去清潔,
唔係話佢無用
但佢滴落去水盤既水, 過左夏天之後 如果個水盤又再加以清理
好易會起"生" 而窒住條去水喉個水去位 容易做成漏水問題
1. 分體,我只會買大金,但真係貴
2. 窗口,我覺得買咩都無咩所謂,除左 LG

各位巴打,千萬唔好幫親 AC City 冷氣城。

上黎睇位,我話我個廳好大,係唔係要 2 匹,問佢裝唔裝到。

佢話我裝到,之後我係佢到買左部 2 匹。
之後黎貨,佢先發現裝唔到 2 匹,只可以裝 1.5 匹。

咁我又要等貨,最撚慘係層樓岩岩買,岩岩裝修好。
個廳好大,1.5 匹唔夠力,而家開左 = 無開咁。

佢仲要玩鳩我,叫我轉單轉窗口分體式冷氣機。
我岩岩裝修好,點樣就你個窗分。
痴撚線架呢間野。

我以後唔會幫親細鋪囉。

P.S. on9 發展商,個廳咁大,你個窗口冷氣最多裝 1.5 匹,真係好白痴。
新裝冷氣一年,發現鋁架螺絲開始有d 生銹,是否不正常?
要睇返環境 如果極度潮濕都正常
不過不鏽鋼螺絲都唔會好貴
但其實不鏽鋼螺絲都有機會生銹
留名
多謝巴打建議 今日拆晒再通一次,落左少少漂白水溝水,終於通左冇滴水了
屋企部分體式冷氣機扇頁滴水,今日搵師傅上黎洗機。洗完之後開機見到個機底同牆個罅位有水流出嚟一陣,個師傅用毛巾索乾然後話咁樣好正常。到底係咪真係冇問題?好驚其實係佢整得唔好
如果部分體岩先裝左1年,黎緊搬屋,有冇師傅肯幫拆再裝番,係咪唔化算
室外機係咪需要洗?
因為唔係放係窗外
係 水尾黎嫁姐
正常一兩日會完全無

但唔係個個都會做
放室外空礦位 其實唔洗
如果放旺角後巷咁就必須
新屋換緊2 部大金分體r410 機
師傅話d 銅喉可以用番原本果d , 唔使專登開多兩個生口,又再補番,而且又要跌多1千幾百。 因為呢d 喉一般用4-50 年都無問題。

呢間屋上手入伙住到依家廿年, 原裝係兩部珍寶冷氣。

其實… 值得換嗎?
部窗口機 有啲嘈
噴wd40 ok ?
1.5匹淨冷窗口冷氣機用1.5mm電線夠唔夠?
但如果舊公屋,放室內露台位,要唔要洗下?
想問下,屋企部分體式舊年先新裝,
今年一開嚟用,得右邊出風,
左邊完全無風,
係唔係已經壞咗啦?
Ac unit 點解加electric strip?
痴線 係必須要換
新舊銅喉厚度唔同 用舊銅喉有機會漏雪種
舊銅喉入面有機會有機機油
會減小新壓縮機壽命效能
因為換喉係吃力不賺錢 佢先叫你唔換
no
如果見到好大塵
就需要
唔係 應該只係太污糟
搵人幫你清冷氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞