冷氣仔 你問我答(2)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
師兄有冇推薦邊間裝冷氣手工好啲

但唔好fortress boardway
其他就睇口碑
變頻最多慳3成電

制冷量,理論少3成
大金分體有冇型號推薦?
大金 FTKC50TAV1N 2匹 R32變頻淨冷分體式冷氣機 HK$12,810
三菱重工 SRK50EE1 2匹 變頻淨冷分體式冷氣機 HK$7,799
樂聲牌 CS-PS18UKA 2匹「變頻式」分體式空調機 HK$8,879

暫時睇咗呢3隻型號
實得
通常4月最濕果時20幾度,你唔凍咪得
冷氣開咗幾個鐘之後結曬冰出唔到凍風咩事..
有無得整 定係買過部好啲
(三年 窗口機)
ftkc
買過部
一係極極極污糟 一係漏雪種
製冷鋁片
唔太影響使用ge

想問問咁樣係冷氣機漏水定條喉塞左,要整貴唔貴,洗唔洗換過部?
有無滴水
唔洗換
可能只係潮濕
唔熟
撞手神
屋企部分體式壞咗要換
個師傅啱啱報咗價

棚架$3000
機連基本標準安裝 $(看你選什麼型號)
拆棄舊分體安裝分體式$400
⭐️喉長40尺
超出銅喉連保溫膠連電線
1匹-$80/一尺
1.5匹-$90/一尺
2匹-$100/一尺
出棚費(保險)$300
硬喉去水$300
變頻線$200
喉過長需加雪種 $600
有可能需開一個生口還原活動生口$800(現場拆左機才知)

總數(連一匹機):一萬三千幾

想問下個師傅報嘅價合唔合理
想請教一下,如果廳房想用一拖二分體式冷氣有冇推薦咩牌子型號?想買部無咁易壞嘅,因為一壞就廳房都無曬冷氣好麻煩,自己就諗緊以下呢兩隻牌子

- 大金 MKC70SVMN + 1匹 & 2匹室內機
- 三菱重工SCM60ZMS + 1匹 & 2匹室內機

三菱重工就平少少,有冷暖變頻同泰國製造,大金貴啲但室外機就細部啲,同大金就用R32,而三菱重工就用R410A,感覺用R410A相對安全啲。可唔可以比啲意見
TOSHIBA 窗口機買唔買得過?
ching 想問下日立窗口機 邊到好邊到唔好? 之前老母買左2部
窗口機美的oem 同Carrier/Canopus spec一模一樣 但係貴幾舊
咩機
Total 40尺喉定點 你幾長喉
有無室內外安裝位置睇下
拖機只推薦大金
家居環境 r32 同r410A嘅安全性係極極極極接近
如果問我 我會推薦 格力 or 樂聲
Toshiba 係高級美的
🙈🙈🙈好多野唔好 無咩好wo
但買左就唔好理! 又唔會話即壞 都頂到幾年嘅
用料la 尺寸同standard 唔同 效能唔高
好ge 可能係 洗機可以好徹底 同埋 左右出風
同埋裝得日立 都唔會換其他牌子 因為要改位
😯原來係咁 仲有我覺得嘈dd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞