冷氣仔 你問我答(2)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
日立 同 師傅問題姐

p 記 or 格力喇
有 馬拉機狗都唔x
又學到野la
關於三菱電機分體冷氣機

求教,想問室內機既去水喉/雪種喉向左向右出係安裝上有冇咩分別?

因為我係官網見到份咁既野

https://www.mitsubishielectric.com.hk/uploads/download/475/Recommended%20spacing%20requirement_Route_Installers%202022.03.04.pdf

窗分P記再三Delay,都唔知點算好🤦🏻‍♂️
想請教下到時點樣可以即時判斷到時個師傅裝得好唔好 唔該

屋企人好似堅持想搵大行 因為上次悲慘經歷
我三年前買左部冷暖變頻窗口機。今年年頭 WFH 日日開暖氣,宜家壞左冷風功能

以後唔買2合1功能冷暖機
分體?
大行仲衰呀 有時
都係by chance ge
想問下樂聲窗口冷暖變頻幾時先有貨返
開風扇再開thermostat其實係咪冇用
分體420走唔甩
冇計 說唔掂
之前個師傅 老豆識咗幾十年都搞成咁
用家答你 我諗知你講邊部惠而浦 果部都係格力代工
簡單講 即係同格力果隻變頻完全一樣
樂信最新果隻R410a 都係 一樣的

菲律賓造果隻樂信同p記 兩部一樣 但代理無貨啦呢排

前排入伙裝左3部
主人房120尺左右 樂信1匹 唔太夠凍 凍得好慢
要教20度左右 半個鐘左右先涼涼地

細房1間裝左格力3/4 涼得好快

另外一間細房裝左部p記 3/4 菲律賓
又係涼得慢 (其實一樣機黎)

3部都靜 我諗正常裝 裝得岩既都唔會嘈
我舊屋用緊啲10幾年前既定頻機
對比返依加得返20-30%既聲

造工同細節位菲律賓果兩款 最多叫做好啲啲
好似包裝好啲 多啲避震包裝 多幾條防水防聲海綿
但遙控反應比較慢

格力果部風扇聲大啲 包裝簡單啲 外形無咁靚仔
但真係涼啲
P記窗口本身係涼得慢啲 仲要變頻 1匹真係唔夠120呎用的
匹半先夠
變頻最好預大啲 唔預你長期full power咁行
之前啲定頻個溫度計唔準 成日扯部壓縮機
搞到凍到北極咁

以為新款會涼啲 點知搞錯哂
依加唯有用住先
我連訂都訂唔到
得珍寶
本身部用緊部豐澤1.5 匹想換,但原來部機闊60cm,其他牌子都係56cm左右
想問如果舊玻璃多左咁多位係咪一係買翻部豐澤牌啲冷氣機,一係換過塊玻璃
用緊格架3/4匹變頻窗口機
最嘈真係風扇聲
不過幾夠凍既
岀面訂話未返貨,專門店唔接單
換左粒relay 咪得囉
用緊窗口式,有時會吹一陣冇冷氣同有d 混濁俗風係點解?
想問下分體機起動器壞左點搞?
搵師傅要幾錢左右?
一早冬天時候換左 大把貨
師兄如果2匹分體 裝廳有無邊隻推介

變頻冷暖,有睇過panasonic CS RZ18KYS

見420 d機平好多,有無人將420裝廳?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞