冷氣仔 你問我答(2)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
窗口機邊有大金
日立啲窗口機仲衰過格力美的 唔好搞
想洗分體室外機,點樣拆玻璃?
講緊買冷氣買日立大金好過
無話買窗口機買大金
電子板都唔係部部樂聲窗口機有啦
日立窗口機襟用
格力都叫好
對美的咪搞
買過部 半年就漏種 永于錄用
買內置電量MONITOR的機咪可以睇到
咁我同你睇法有d 唔同
首先銅喉對比 日立好珍寶好 一定唔會比較薄
至於避震 我唔覺得有大問題
另外除非你用遙控喇 如果唔係窗口機無電子版
價錢唔止係 唔平 直情係貴
設計問題 我反而係覺得 遙擺好易好聲 係通病
如果大金有窗口機 我應該都會推 但無
至於日立 呢幾年唔知係咪qc 有問題 個壓縮機經常出事同埋 佢3/4 1 匹唔係stnadard size 換機比較煩
日立窗口機設計仲差
以下comment係香討swimboi寫落
洗機可以解決到 但一定要搬走 洗埋風扇
但部機用左幾多年 多過7年唔太建議洗
係 但因為你環境所限 所以無最理想解唔方法
你關門 會勁凍
所以追求舒適 唯有 開門
或者就係開廳加對流
你伸出去洗好過同埋一般家用 其實室外機唔太需要洗
樂聲窗口變頻既就有電子板
因為塊算保護咗車頭 一有事塊板死先
都唔會壞咗個車頭
你話control 既都係 但係另一塊嚟
佢而家用r32 壓力高咗少少
所以震得勁咗 定頻果啲款 喉設計問題定避震膠唔知係咪放得唔啱位 震到咁上下 好易漏種
因為成日都同一個位穿 見到都知咩事啦
睇番#2 我一般都唔太建議 用窗口變頻嘅
R32出左兩年到
我裝左大約200部
暫時未有一部有漏種呢個問題
所以qc 對於我黎講係唔錯
所以我唔清楚你指邊個位
同埋一年內漏種安將無問題
廠都會幫你處理
同埋都係個句 如果樂聲 格力都係唔好
我唔知邊部好
佢地兩部唔係完美
但格力性格比無得輸
樂聲就最小問題
室外機其實都要洗太多塵痴住影響散熱,制冷同耗電,只不過係好麻煩,但點樣拆塊鋁窗玻璃出來?我拆左鋁窗壓條後攝唔到勾刀介外面玻璃膠
抽濕機定冷氣機抽濕用多啲電?
係嘅 但一般家用 室外機係空礦嘅地方 如果仲要淋到雨其實積到嘅塵都好小 一般影響到嘅用電量同製冷量都小於5%
所以好多情況都係唔值得洗

你話如果旺角後巷直情用化油劑去洗添喇 我只係in general 去講 室內一定比室外大塵好多

如果你真係想拆 覺得值得
首先用玻璃吸固定玻璃
然之後用他筆 叫起上下兩條骨
然後再到左右
再用cutter 介走所有玻璃膠
應該就已經可以拎到塊玻璃
返方向去造一次就裝番

但係裝啲骨有少少技巧唔知點樣講
所以你拆嘅時候要留意一下
冷氣用電多好多
但抽濕會比抽濕機快
但凍係side effect
咁抽濕機咩原理架
有兩種
壓縮式其實就同冷氣一樣
只不過係將室內外機放埋一齊
先經過冷嘅coil
Sweltering 空氣 遇上 凍嘅表面 會有condensation 例汗水
之後已經抽完濕嘅空氣 再經過番散熱部分 加熱番出黎
熱石式就唔知道
我見分體式基本安裝通常報價大約二千,呢個價係咪未包搭棚?如果加埋搭棚咁安裝費咪分分鐘貴過部機?

如果間房個窗口位有花槽,係咪有機會唔使搭棚就裝到分體式呢?
伏唔伏要睇裝個師傅
但我建議price.com 買機
我個窗台位大風落雨都濕唔到,所以勁食塵,鋁窗四條骨都拆晒,就係玻璃外面既膠痴實左介唔到,我用吸盤唔敢大力扯 驚爆玻璃
Thanks 巴打咁我應該都係換過部算, 部機上手留低, 諗住見新淨想留
不過3/4匹都唔算好貴
一定未包棚
我裝嘅機經常 機價只係3分之1
有師傅會肯唔搭棚裝機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞