冷氣仔 你問我答(2)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
一係污糟
一係漏雪種
漏雪種換機
如果係咁9成冷氣都係垃圾
比較黎
大金已經好好
唔計馬拉機
廳想買部兩匹機
睇中左三菱電機既變頻淨冷機
諗緊買MSY-GS18VF 定MSY-GK18VA好

MSY-GK18VA 室外機就大部啲
MSY-GS18VF 室外機就420

既然兩部都放到
但MSY-GS18VF 係R32 雪種同新啲
係咪應該揀MSY-GS18VF
無必要揀MSY-GK18VA?
漏雪種咪好大獲...
換分體好貴
雪種唔係會唔凍?

洗機係咪買支野噴佢
想問下邊到可以搵到師傅裝冷氣
我都唔識講
窗口機既話格力真係無問題
岩岩格力出左新機R32 睇機電個網好慳電下

因為窗口機真係無乜市場 基本上都無咩廠肯再做
格力幫其他廠代工左咁多年 點都有少少技術係手

分體我唔敢講 日本機應該好D
朋友介紹
無平靚正介紹
我自己都唔係
洗完冷氣部冷氣唔凍
果陣佢唔識開個殼有D大力
算唔算合理懷疑佢太大力整到D喉漏雪種
如果係污糟到結冰 都係極污糟 要搵師傅
漏得雪種就換機喇
如果係得呢兩部 我會要HK
但我會建議大金ftkc
窗口定分體
分體
分體好難可以洗到漏雪種
HK係指?
唔知有無人問過.....
想自已買部一匹格力窗口式,有晒石台、有晒梯,又唔係重,只係介塊玻璃放上去,問街市個阿叔,安裝幾錢,開價七百!
屌佢老母,我買部機都係唔使三千.,......
其實算唔算貴?

想慳錢,係咪等天氣涼先裝?定係自己買把玻璃刀自己cut玻璃自己裝?
佢應該想講 GK
GK18VA
gk18會凍啲,啱大地方,但要留意gk18室內機比較高,睇下離天花同去水夠唔夠位
想問下R32 會唔會好過R410A好多?
諗緊係咪應該有新買新
其實就唔關事,r410a 咪又係有一半r32
所有機送檢都要test製冷量,除非送嗰部係特別版,否則大牌子佢標得出黎嘅製冷量都係可以去到。夠唔夠凍唔凍仲要睇埋風量,室內機尺寸,變頻運作邏輯。
點解有啲機會覺得凍得慢啲,就係運作邏輯唔同。例如某a牌為左節能,邏輯設計係2度溫差就降頻,但b牌係到左設定溫度先降頻,咁你用b牌時咪有凍得快啲啲感覺。但係應該所有變頻機都有powerful呢個功能,你按下powerful掣,就會部部都凍得差唔多快。
另外仲有下限設計邏輯唔同,例如a牌設計24度,detect到23.9就停,但b牌就要23.0先停,咁如果你係肥仔怕熱,咪感覺上b牌凍啲,但其實a牌開23就同b牌開24係一樣
濕度都有影響 好多機為咗谷製冷量犧牲抽濕
屋企主人房有部大金分體冷氣,但最近撳咗auto風速都聽到佢長期全晚開到最大風
而且以前開21或者22度已經好夠凍,而家開19度都係覺得啱啱好,請問師兄知唔知咩問題
窗口定頻機
淨係有風但唔凍
上網睇話係壞電容
但我拆出嚟度一度
個uF 同粒電容上面寫嘅數字差唔多
即係粒電容冇壞?
仲有啲咩可以檢查?
壞電容/壞保護器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞