冷氣仔 你問我答(2)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
同埋吸收嘅Latent heat肯定唔一樣

想像一個凍汽水罐,佢可以令週邊溫度低過dew point,但如果相同嘅energy平均放到成間房甚至更大,基本上好可能只會改變sensible heat
當然呢個係個極端嘅例子

加把風扇吹著汽水罐,更加多volume嘅空氣經過汽水罐,只會令更少週邊嘅空氣可以低過dew point,更少嘅水份可以凝結,heat更多係去左sensible嗰邊

將汽水罐換做固定output、固定時間長度嘅冷氣機

即係抽濕能力係應該反比於風速,冷卻能力正比於風速

given固定output,latent多sensible就會少

我記得香討以前有師傅講過,有D機係風濕機,溫度係低,但(相對)濕度唔壓到幾多

同埋講風速大增加Ventilation,係將水份帶入空氣,空氣濕度係增加至啱

而首要重點係將水份由係成個系統remove嗰part
咁應該係師兄你岩
間間冷氣廠drying mode都係細風,我相信冇例外
同埋吸收嘅Latent heat肯定唔一樣

想像一個凍汽水罐,佢可以令週邊溫度低過dew point,但如果相同嘅energy平均放到成間房甚至更大,基本上好可能只會改變sensible heat
當然呢個係個極端嘅例子

加把風扇吹著汽水罐,更加多volume嘅空氣經過汽水罐,只會令更少週邊嘅空氣可以低過dew point,更少嘅水份可以凝結,heat更多係去左sensible嗰邊

將汽水罐換做固定output、固定時間長度嘅冷氣機

即係抽濕能力係應該反比於風速,冷卻能力正比於風速

given固定output,latent多sensible就會少

我記得香討以前有師傅講過,有D機係風濕機,溫度係低,但(相對)濕度唔壓到幾多

同埋講風速大增加Evaporation,係將水份帶入空氣,空氣濕度係增加至啱

而首要重點係將水份由係成個系統remove嗰part
做呢行有冇危險性?
洗唔洗有時要企出窗外(有機會趺落樓)
實際latent capacity唔係fan speed越低越好

實際應該係咁:
代理cfu 好d定shop cfu好d??
eg 買pan..找pan cfu裝。
買格力,找gilman 裝
師兄長岩 學到野
裝分體機好多時要出棚
有棚就好安全
但都要睇你跟嘅師傅會唔會要求搭棚
簡單檢查又有石屎台 都會安全帶出
有無危險性 係睇你自己嘅能力
都唔好 自己出去搵相熟或者口碑好嘅師傅
因為大鋪都係外判安裝
而判出去嘅價錢好低 係用量去賺錢
冷氣機靜電濾網有冇用?
最ideal 一百尺一匹 開放式廚房加半匹
唔建議用
每星期洗一次個filter 已經好好
竟然仲諗住買來試下
想請教下
如果想裝部分體機起房但無地方去水
個房同去水位一頭一尾
有乜方法?
有無平面圖

自畫,希望巴打你睇得明
露台無去水位,要廁所先有
宜家係用水桶裝水,一日倒兩次
上年屋企換冷氣
全部都要420
然後一部格力428 一部菱電 r32 420 一部重工420
全部一匹
反而覺得最靜係菱電個部
不過裝機個師傅話做咩咁搞笑唔換同款機
其實係咪真係好戇尻
裝一部舊既分體式冷氣係室內要幾錢
ok 呀
你試下set 度10 even test 睇下會唔會仲有你講嘅問題
LG不了
同埋唔建議窗口變頻
菱電應該係上述最好嘅
😂😂😂小d 人會咁做姐
點解會試曬唔同牌子
睇位 腸師傅$1800-$10000都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞