後悔!因為幫朋友影Big Day被絕交

428 回覆
45 Like 1377 Dislike
笑撚死
100D
你鍾意攬住啲raw入棺材你就唔好影
趙文影唔掂真係唔好幫人做義工
連基本帶多部相機嘅常識都冇
Canon 人像發色討好,你Nikon , Sony 狗收皮啦
無錯,影 raw 根本浪費 memory
big day 24x1.6=38.4
小弟留名學野
100D 2470/4…..你收返自己返屋企啦
唔同鏡做唔同野都唔知,唔好用機動做籍口啦

2470影一般野同合照
50/marco,影裝飾 戒子
85/135影close up證婚
70200 影新人入場同 snap shot

呢呢d係影big day必須既野
連FF 機 2470/2.8 70200/2.8都冇就唔好影bigday,呢3樣已經係最入門setup

我當年用D3x 接job, zoom len F2.8起步,用F3.5成像會實d冇咁鬆
定焦F1.4起步,做close up

我已經係好入門級
見過有snap 一支50打足full day
做攝影師最緊要係乜?機動性。無機動性,點樣好似細魚周圍游?
我構圖唔錯,成品 sharp 到𠝹手,已經同朋友解釋,佢明白係可能色唔對Mon, 我會用adobe 推色,件事已完,唔洗講埋d無用攝影歪論
預設係jpg
最重要係心態
打和啦
大家都冇下次
建議樓主下次用呢隻
先唔評你朋友

你用你套裝備去影,不如直接用iPhone 影
樓主用電腦display 張相,再用100D開raw 影番,問題解決了,可以cancel 番個絕交
擺明你問題,又唔撚識又要認叻係咪啲姊妹好靚?

話晒重要日子,俾你影到閪晒
block左你係啱
你玩相機咁勁,實識影相啦,幫下手啦
一律答唔識影人/技術唔穩定/試過死卡,總之硬推左佢
又要做人情$$,你幫人做免費勞工兼預冇得飲食,一陣馬後炮嫌3嫌4仲衰你同佢慳$做乜吖,慳完又唔係你既佢比$人買service佢既事啦,人地影你仲有得入鏡,你影?事後D相一係影都冇,一係就一身gear既阿4
你呢D 叫幫人定扇9人 , 你自己用腦分清楚先啦
勁人用垃圾都影得靚
但係勁人唔會用垃圾,減少失敗率
假膠
2022年用100D影婚禮 你真係覺得冇問題?
況且最基本的raw都冇發咩色 不過我諗你有raw俾人做後期 後期條友都R撚哂頭
呢啲大事一生人一次
事主好慘 俾樓豬玩撚死
就咁睇,你應該幾憎你朋友
你係有心玩鳩佢
樓主你曾經溝你朋友失敗?
冇豬食
俾在我都嬲到你仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞