後悔!因為幫朋友影Big Day被絕交

428 回覆
45 Like 1377 Dislike
你冇咁嘅能力唔好攬上身話幫人啦
Video都炒 bigday係冇得再影過
學我老豆話齋

搵親戚朋友搞呢啲、大部分都係自討沒趣
可以變200DD
我都覺得假膠
做多左
你都算陰毒
有相機就叫攝影師
唔係職業,有把握即時處理混合光源?
利申:見得太多
仲要係單卡機
你唔得,我得
影big day,aps-c+24至70,真係你得我唔得
11k half day 2p1v出來應該好垃圾
依啲義工就唔好做啦
人地一世人一次 (應該)
有要求好正常
但如果冇做開依啲
承受唔到壓力 好易奶野
你寧願當日當幫吓手影吓snap shot 好過啦
我記得當年有個朋友又係唔想洗錢,請著樓主咁既朋友幫手…

我去到見到佢影敬酒都唔識叫d親友打斜坐,影到人疊人咁都唔出聲就知出事。
再睇埋d器材同樓主差不多就出事…

咁岩個日有帶相機係身,平時工作用5dmk4,但出去玩所以得Sony a7R 加兩支手動Leica 35+90.

最終幫佢影左d snap shot 同合照…
個朋友事後睇返我同佢朋友既相,覺得我救左佢成個婚禮,封左5000俾我…

事後佢個朋友重好意思問我,可唔可以用我d相俾佢宣傳佢Facebook…

利申:以前業餘做過婚攝助手
依家婚攝唔係淨係按快門,要做埋大妗姐個份,又要識指揮場面…係值得俾人賺。
本身18k買到嘅嘢
依家幾多錢都買唔番
一係比多10幾萬再搞多次個婚禮

你唔得你講吖嘛
以為你得 先至信 俾你去幫手
你就無
本身都學過讀過攝影
點解覺得樓主係假膠咁
幫朋友影預冇錢賺 打個和
但係唔影raw真係過分d
點睇都覺得樓主本身就同個fd有仇
攞啲咁既器材去害人
雖然假膠,但係我覺得呢啲事真係會係香港發生
好多人覺得攝影師唔值錢係事實
好多有部相機就話自己係大師
有好多人覺得iphone影都可以靚到好似專業攝影師
好多人嫌raw無得直出所以成就左直出派
有啲人就覺得求其搵個人影都差唔多
跟住搵到個on9之後中伏都有聽過

不過呢咁多件事夾埋
一齊發生嘅假膠力好強

職業攝影師其實拎住嘅唔係燈相機同器材咁簡單
仲有把握時機嘅能力,藝術上嘅美感
同人溝通嘅技巧,仲有臨場應變能力
我唔知樓主係咪想借膠po帶出呢啲

當然如果真係當完兵專登去搞鳩人呢樣另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞