加拿大移民討論區 (11) IRCC係咪冇人返工

328 回覆
9 Like 2 Dislike
我都係三月尾submit
淨係做完biometric, 到依家仲未收到驗身信
想問2024先係香港畢業趕得切stream B?
你搵到方法去嗰邊合法打工咪得
出年2月就停owp
點會趕唔切呀stream B 2026 8月先完
點樣無owp又搵到固定僱主打一年工
23年拎OWP
24年一畢業就過去
搵工唔好搵太耐應該OK?
佢問趕唔得切stream B咁點會趕唔切啊?
點fulfill就自己諗啦,pilot scheme, LMIA, working holiday,co-op 大撚把
同埋邊度要固定僱主呀,你有paystub日日轉工都得啦
呀屌醒唔起OWP要畢左業先得
自膠
想問OWP三年期限入境先開始計係真?

我而家有asso degree,不過bachelor 畢業要24/25
用asso 搞owp ,拎到手跟住飛過去加拿大做1年野行stream b拎埋pr ,再留多2年半拎citizen。bachelor就hold住先等搞哂啲野先返香港讀埋佢再返加拿大或者直接係加拿大讀
係呀,approved之後淨係有封信letter of introduction, 拎住封信去IRCC先出到permit, 所以出premit個下計囉,當然佢中意出1年又得,10年又得,但跟policy係應該出3年囉
拎埋pr就返香港讀ok ?gap year應該無得hold咁耐asso過去要foundation讀起
Thx
其實你知唔知果邊學制係點
回topic IRCC係咪冇人返工

Canada's visa processing system facing controversy as Ukrainian refugees continue to face delays
https://youtu.be/6ZSWMnYCYaw
今年grad
想請問下宜家係咪可以直接入境到左先搵工
之前睇好似因為covid嘅關係要拎埋job offer先有得
官網寫個temporary policy嘅完結日應該係2023年2月… 係咪要响個日之前攞到個diploma先算?
冇需要好耐
Serious? Don’t mix up OWP & Stream B
我睇OWP係2023年2月7號完,要攞OWP就要有5年內讀完嘅degree or diploma (last 5 years)… 有OWP先有得再玩下一步嘅stream B…. 唔知我理解有冇錯,請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞