[外遊注意]航班熔斷機制每日更新(2)

1001 回覆
44 Like 2 Dislike
+1
消息:政府考慮縮短抵港檢疫期 「5+2」為方案之一

屌你死都要人比酒店錢
諗起酒店啲小學飯盒但我比成幾千蚊入去住就唔開胃
香港張康復證明算唔算
3月頭中過Covid,當時未打過針,之後攞到康復者QR code去到9月11號。

今日6月28號打左第一針,再打第二針要90日後,姐係9月28號。

但我嚟緊8月28號要飛,9月20號返到香港。根據政府資料,正常康復者打一針就可以上機返香港,但我個康復者QR code去到9月11號就完,會唔會過左9月11號就唔再當我係康復者,要我打兩針先可以上機?

請問有冇巴打有類似情況?感謝各位解答
點解咁講?
係咪會退返兩晚錢畀我
其實應該畀居家隔離
隔離酒店咁難book
全香港超過七成嘅隔離酒店都係啲小學飯盒供應商
咁你個碼過左期 又無第二針…
我覺得返到
你中過已經有紀錄係康復者,康復者QR code只係疫苗通行證用途
小學飯盒?直情狗飯黎

利申:住過5次隔離酒店
你留學生嚟?搞咩咁多次
有冇覺得邊間最好/最差
此外,於有關期間曾逗留任何中國以外地區的人士,如符合以下情況,亦可例外獲准登機來港(雖不會被視為已完成疫苗接種):(i)因健康原因而不適合接種、並持有相關醫生證明書的相關人士,或(ii)已接種一劑認可新冠疫苗並持有認可疫苗接種紀錄,在接種該劑疫苗後獲發醫生證明書,證明其因健康原因未能接種第二劑新冠疫苗的相關人士,並在接種該第一劑疫苗後的第14天或之後登上指明飛機。相關醫生證明書須以中文或英文列明相關健康原因。此兩類人士必須於指定檢疫酒店強制檢疫14天,並須於登機持14晚指定檢疫酒店預訂確認書,不能選擇符合條件後提早完成強制檢疫。
應該呢兩類人士先要14日?
我琴日打左去問,佢地就係好似你咁講,希望到時唔好又轉policy 最怕QR code過期 = 康復記錄都冇埋
而家食緊
每日栗米紅蘿蔔
今時今日講邊間好已經冇意思,book到有房已經係贏家

差嘅就青衣華逸酒店,屌佢老母世界級垃圾,$600一晚好似喺北潭涌渡假營咁,仲要連wifi都冇,俾張50gb電話卡hea 9你就算,都cls
懷疑人生餐
好撚慘
國泰航空營運由美國紐約飛抵香港的航班(CX845),於6月27日抵港檢測呈陽性的乘客數目達至相關熔斷條件。

因應情況,衞生署遂引用《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章)禁止國泰航空營運的客機在7月1日至5日期間從紐約着陸香港。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞