[外遊注意]航班熔斷機制每日更新(2)

1001 回覆
44 Like 2 Dislike
delay冇所謂
計scheduled flight time
總之你計到香港前48個鐘內做PCR test就得,唔駛理中間轉唔轉機,不過預多d時間唔好exact 48 個鐘
I see
俾人水咗添
但預訂起飛
定到港時間
呢樣對我好重要
因為前一晚我會係london睇concert
計香港到步時間一定過48
計直飛班次起飛時間就綽綽有餘
計到達香港時間前48個鐘,唔係起飛
Really?

規例的其中一項要求是「相關海外/台灣到港者已接受一項2019冠狀病毒病核酸檢測,而檢測樣本是在飛機的預定起飛時間前48小時內,取自相關到港人士的」。

「指明飛機」是指到達或即將到達香港的民航飛機(即直接降落在香港的飛機)。因此,如果旅客在其他地方過境然後飛往香港,則將從飛往香港航機的預定起飛時間起的48小時計算。
到達香港時間係入境時衛生處叔叔講,利申我無睇過政府網頁,所以你跟網頁應該ok
okok
想clarify返only
有勞你
計到達香港航班起飛時間前
48小時(用起飛地時區)
有時差可以自己adjust返
清楚了
唔該哂你
好掛住屋企人
一路順風
而家應該好好多了
感謝
如果留香港唔夠12日
第12天PCR核酸檢測 點算?
還是一定要留夠14日?
廢777網站無寫

我諗你到時都唔可以上機吧
Lufthansa多經驗會突然cut?嚟緊六月中飛
唔想再俾人cancel 上個月TK法國翻香港滯留咗喺伊斯坦堡 再俾人揼咗去新加坡強制旅遊幾日 而家對搭飛機有恐懼
我諗唔係LH問題
係一般航空公司都會cut香港航班
上面三間油王公司wfc d油先會日日飛
去程不受熔斷影響
但係航空公司會唔會cut
咁唔清楚
但係佢多數都會arrange第二班機比你
邊有呢條rule?
係咁既話d機組人員全部唔洗飛
crew係分開計的
但係唔夠14日我都唔知wo
都是14天安全一些好了
我覺得係
政府d嘢唔flexible
你可以入境問下d關員
佢哋答你應該準d
唔ok咪stay
ok咪早d走
5/11

0熔斷 10連
唔每日更新了
詳情請留意政府新聞公報
或者搵相關FB群組資訊update

你訂7日酒店佢會比個隔離令寫7日.你完左7日你就可以free to go. 12如果唔係香港就唔洗理佢叫你做個檢測
呢個乜鬼熔斷機制,搞到我唔知訂唔訂土耳其航空。但我都冇乜選擇揀
唔好意思。我睇到上面d資訊之後,覺得有d亂。
我會搭土耳其航空係istanbul轉機,再番到香港。
一句講晒,我個PCR test證明係 到達香港個果時間 前48小時內就得?
Istanbul起飛前48小時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞