[外遊注意]航班熔斷機制每日更新(2)

1001 回覆
44 Like 2 Dislike
外遊旅客注意⚠️

唔好以為解除九國禁飛令
縮短隔離至七日
就可以安心去旅行

共產政權做嘢往往雷聲大雨點小
好嘢傳千里
醜事不出門
魔鬼細節入面有樣嘢叫「航班熔斷機制」
其條件極為苛刻
以致以上措施宣布後
機場航班數目並無大增

簡介

政府表示會繼續對違反規定的個別航線按簡化後的觸發指標實施「熔斷機制」,如同一班抵港民航客機上,有3名或以上的乘客經抵港檢測而確診;或有1名或以上的乘客經抵港檢測而確診及有1名或以上的乘客未能符合第599H章下指明的條件,相關航空公司從同一地點抵港的民航客機航線將被禁止着陸香港7日。

(5月1號會放寬至5人或5%乘客,較高者為準;熔斷日數亦減至5日

有鑑於政策朝令夕改
資訊發放雜亂無章
而且根本冇一個表/提示畀旅客聽
最新被熔斷嘅航班係咩
只係係新聞公報內講

所以以下我做左每日整合
好過日日上去新聞署睇

注:
文章無意煽動「憎恨、不滿或敵意」,目的在指出政府的「錯誤或缺點」

4/28

尋日有巴打問嘅加航

由於加拿大航空營運於四月二十七日由加拿大溫哥華飛抵香港的航班(AC007)有三名乘客經抵港檢測呈陽性,衞生署遂引用《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章),禁止加拿大航空營運的客機在四月二十九日至五月五日期間從溫哥華着陸香港。
希望呢個po完前呢樣嘢可以取消
有無人知加航班機熔撚左
買左飛會點
你會好快收到取消/更換航班通知
想自殺
唔洗自殺嘅
佢都唔係飛到一半取消你
可以準備已經好好
Lm 七月頭英國番
Lm 七月頭翻
轉飛CX囉 每班機都隔得好開,唔怕比人熔
題外話
曾江過身果間九龍酒店
點解我唔見佢係第7輪酒店list上面?
即係其實仲有其他酒店可以book做返香港隔離用?
大家的共同願景
LM
Lm
Lm
想問下有冇人知美國番香港要點搵ISO15189/國家認可lab做covid test
國泰官網條link係柒嘅 㩒完入去搵咗幾個鐘都唔知係邊到可以彈條list出嚟話我知邊間做得
(其實唔關CX事 係個美國website問題)
打咗去國泰問 佢話唔可以建議叫我去邊間做因為商業考慮 都係叫我用條link 屌完佢條link柒佢都係話冇其他資訊可以提供
問佢機場做得唔得佢話答唔實我都係叫我打去問 然後我打完去間野自己都唔知係咪認可

而家知佢唔熔斷啦 都叫定咗一半 但都係好驚份報告唔得上唔到機 或者自己中positive

CLIA number + CDC/CLIA Govt web search就得
無知一問 佢係直頭ban哂所有加航到香港既機定淨係ban哂由溫哥華去香港嘅機
無知一問 咩係CLIA number? 個number係postal code?
CLIA係美國衛生局咁嘅野掛
係lab就會有CLIA number
vancouver to HK of AIR CANADA
曼谷無哂機返香港
依家Lufthansa係咪冇飛機飛英國?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞