[外遊注意]航班熔斷機制每日更新(2)

1001 回覆
44 Like 2 Dislike
你問比卡超
想問下由24/5打後日子抵港既旅客都要係第九日去社區檢測中心做PCR TEST檢測?
想問如果歐洲翻香港係伊斯坦堡轉機 係咪可以到伊斯坦堡先做PCR
唔係
由於國泰航空營運於5月27日由美國洛杉磯飛抵香港的航班(CX883)有一名乘客未能符合《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章)指明的條件,以及有3名乘客經抵港檢測呈陽性,衞生署遂引用第599H章,禁止國泰航空營運的客機在6月2日至6日期間從洛杉磯着陸香港。
冇所謂啦
佢自行熔斷自己
但係好似2號同5號都有機
佢而家飛多翻好多
咁大膽
篇野都寫得幾清楚喇喎Ching
第九同十二日都要
歐洲上機前已經會Check你有無PCR
土耳其Boarding前會Check多次
lm
我想問個pcr係咪有自己嘅名、護照號碼咁就得?
想問清楚 如果英國經阿聯酋返香港?登機48小時之前係唔係計英國登機嘅時間?唔該巴打
應該咁講
計阿聯猶起飛嘅英國時間
其實英國去阿聯酋個程上機前會唔會check咗pcr record先出機票俾你?如果英國出發個程個result未 ready可唔可以上機架?

唔可以
護照號碼應該唔一定
名就一定要跟Passport
感謝ching
同埋我想問呢家番香港係咪要準備以下4樣野?
-入境form
-pcr (唔洗iso)
-air ticket
-酒店證明
香港居民入境應該唔洗填Form,不過有張電子嘅健康申報表要填,翻到機場先Scan個QR code做就OK

PCR:Yes
Boarding Pass:Yes
酒店Confirmation:Yes

同埋要Vaccination Record
感謝ching
想問返香港機場如果broading pass 同vaccine record姓名先後唔同會點?例如middle name 同first name 掉轉咗?
你係咪想講First 同Last name?定你真係有middle name?

好多時外國都係First Name行先,Last Name擺後
例如Mr. Tai Man Chan咁樣,咁樣應該係無問題嘅。

除非你自己一開始input 啲data嗰陣已經調轉左,咁就幫你唔到了
想問而家外國做pcr係咪唔洗iso?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞