有冇沙駕考車既巴絲(6)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
真,時間最寶貴
依家運輸署係咪預約左都要排隊?
手車好唔穩定
仲未可以處理突發嘢
新期派到下年4月4
有無人原本3月尾考而家派個新期去到下年又要等多1年?
我都係啊
今日學車好暢順,冇乜車,只係河畔花園同可樂廠果到依舊有好多死車
我有日試過河畔完全冇死車,直行直過
希望考試嗰日都係咁
我都希望考試果日可以好似今日禁暢順
今日行銀城線迴旋處冇車過得勁順
今日第一日上車,行左沙駕場幾圈,學左停車,開車,轉灣同cut 線,仲有上斜
我從來未遇過河畔冇死車,係咪啱啱差佬抄完牌?
我今日行多石同河畔線
Me too 3月排到下年4月
我睇到個App咁寫即刻想打電話去屌佢老母,點知打咗幾次都冇人聽,星期一繼續打上去屌屌佢
最唔好既情況就係冇死車
因為你考試一定會冇咁好彩,一定會遇到好多你未遇過既野

我考果日,考前45分鐘到駕院,路口乜車都冇
點知45分鐘後一渣出去左右兩邊就已經整緊路,仲要兩邊泊晒工程車

個考官見到咁,隻腳都擺撚左係腳掣度隨時踩停我
最後我扮撚晒野,先係讓路口拉手掣停一停望一望
望完先吊住個極力子慢溜出去又烏前個人裝
擰左擰右望冇地盤佬冇車黎先直出中線,過左盞燈先cut返入慢線
未遇過咁既情況,考試先搞d咁既野,嚇撚死
起駕院裡面準備出右再去到路鼠準備左邊個2條虛線你地會唔會都停車拉手制轉n波扮野望先出 定係就咁停 冇車就出?
唔係太get
你講緊學院入面,近閘口嗰個路口?
yes 轉右就係出去路口前 再轉左出馬路個度
我想知係d考官對呢樣野有冇concern
我而家一般都係慢駛停低左右望冇車就出 冇拉手制空波咁
我師傅教一係停+手制空波(如果停得唔耐就一波吊住摩擦點準備隨時出),一係就收油一邊望一邊慢慢行,停低但唔拉手制有機會溜前溜後

Btw 你咁做師傅冇話你咩?
睇情況咋喎,慢駛到讓線前,真係完全冇車就完全唔使停直接駛出就得,有車就即停,如果得兩三架車唔使等好耐都唔使手制N波,如果好多車起碼等一段時間先手制
係驚有d考官執到好正姐 一陣冇用又話冇妥善利用手制 算啦 我學車阿sir冇話我錯我就照跟去咁考就係 冇得擔心咁多
如果完全冇車你都走去拉手制,考官係執到正既都可以剔你未有查看交通情況同埋判斷力弱
普遍大家上幾多堂先去考車?
上左差不多十堂 但隔成個星期先上一次(兩堂)
依家揸車狀態仲係好飄忽
其實cut線同入灣係咪20-25呢個速度都無問題?
有時新手望鏡同盲點都要啲時間反應下 可能會慢左速
佢就會話你咁慢咪比人搶位囉 又要再等下架 比油啦等咩啊
比人吊多兩吊 就會開始心不在然 覺得係咪自己真係咁差
入彎15~20 好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞