有冇沙駕考車既巴絲(6)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
建議可以慢慢收慢再定停 你想過你就要比油 加速比油姐係大機會衰 從物件旁邊高速駛過 咁緊係收慢停車等佢走啦
我以為夠過
佢有冇踩停你
https://www.youtube.com/watch?v=09vWcHeOE7M&t=562s
同佢差唔多情況
可能我踩左界
踩界係冇問題既因為路面情況要你佔用對面行車線 不過河畔真心難
咁點解要肥我
今日同一地方試過,小巴行頭有一學車跟佢尾,小巴停車落客,學車一齊過左,學車尾已經掂住行人過路線

我果下都好猶豫,但由於我嗰時已經駛過左交通燈,只好望鏡擰頭望盲點cut 右過再cut 左

下次相同情況我會選擇唔過燈,因為我cut 到右係好彩無車
補鐘阿Sir講過,四車平排必肥,雖然我上網都見到好多片係咁
呢樣野我補鐘都問過出面師父,教唔cut 好d
但係我個補鐘師父又話綠燈唔過唔多好
呢個真係睇情況 我個陣既諗法就唔想停住起班馬線 見仲有位所以過左佢就算 而家諗返可能停起後面等佢開仲好 前提係仲係紅燈d人未過得馬路
我覺得除非肯定小巴後有位足夠停,否則停左佢算

另外我試過銀城線,過左燈石門站前的士突然停車接客,果次堅停左係路口

師傅話你唔見有人截車咩?我真心睇唔到
呢樣野好難應對
假如兩邊有死車 對面線又有行車黎緊
如果你要行 等於又要拎返左小小 咁佢就唔洗避你
但就有機會肥太接近物體(左線死車)
所以係咪只可以望遠啲 當見到已經三車平排既時候就要好停
所以我覺得冇話cut定停邊個啱邊個錯 只要係安全同合適就得 我係望過見完全冇車先cut 可能有1架我都會停左佢就算
係,尼樣野我操車死好多次,我完全判斷唔到個時間,假如對頭有車,而兩邊都有死車,究竟我應該點做,停得耐,又俾人肥判斷力不足,膽粗粗諗住行,人地又突然好似想玩鳩我比油去,河畔線真係好難
啱,一切都係睇考官點諗
最慘考既時候你盲點又要望足
偷右邊要望 返左要望 又再偷右又要望 不停重覆
望小眼都再見
我覺得都有整體印象分呢樣嘢
如果手車夠定夠穩
識揸正喺線與線中間
轉彎夠順無妹妹下咁
有時衰少少嘢佢都未必大tick
下年一月尾考
應該幾時搵沙駕代搞學牌 同幾時上堂好
3~4個月前 佢攪好似都要1個月 預2 3個月都要預早約師傅 一陣你地時間唔夾都麻煩
我下個禮拜都考啦
自己去搞,即時拎得,學車前一個月整啦
加油

睇下youtube 睇熟考線
瘋狂補鐘
唔只係為咗操自己技術
係見識多啲突發的路面情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞