有冇沙駕考車既巴絲(6)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
講真…由學到考都無刻意去睇轉彎cut 線咩速度
因為你會感覺到前面個彎需唔需要減速 太快就減慢
令到有安全感過灣
Cut線 前面無車 打燈望盲點 踩油cut
望鏡望盲點油門hold 住 唔好突登縮 你慢左仲唔安全
諗下後面個架車 減唔切就撞
你都係上左5堂姐 出去補鐘
一星期上兩堂好快慣
我阿sir教就係如果大直路冇車cut線就比油去 定部望鏡望盲點 冇車就要望返前即cut 廿幾都ok 入灣就睇大彎定細彎啦 唔窄界應該幾多都ok 安全同埋係穩同順就ok
都係 都係跟返平時學車咁做就係
我覺得個重點在於停線定讓線,讓線如果慢駛出去望到無車,可以唔駛停。如果有車黎或視線受阻,停下望清楚都唔會有人話你錯嘅。

當然如果無車都拉手制扮野就真係差啲
前日同一個時間 考河畔 一take pass 開心到仆晒街
多唔多死車
佢成日當我老手 係咁叫我比油
仲要計返出街都係6堂
不過有時覺得唔同師傳啲準則差好多
車與車之門 有人覺得岩岩望唔到佢後尾車輥停定就最好
有人覺得咁係太近 搞到好多時無所適從
有時我覺得自己慢慢入係正正常常 但師父好睇唔過眼
唔知自己真係感覺良好定有好大問題
其實我最初都係慢慢入 跟住阿sir就話比d油啦 成大條直路又冇車 除非你係好接近紅綠燈或者前面有死車要慢d cut之外其實都唔駛太過在意速度 當然個軚攞少少就夠 唔好chok
入面唔多 反而出返大街好多 戈日星期六
我果日學車都行河畔,我反而係入面多死車,出返大街就好暢順
轉線最好就係越短時間越好,唔會騎住兩條線
如果要用同時間轉線,車慢咪要扭大軚囉
如果後面冇車,點解要咁chok玩自己同乘客?
如果後面有車,你收油cut埋去
隔離果個又要俾你搞到收埋油,唔留意仲會撞到你,遇到DC狗甚至篤油收錢
緊係定速/俾少少油轉線
多謝咁多位巴打既意見
同埋想請問下 以銀城線為例
行迴旋處既時候 右線入內圈
大家入灣係會望左鏡睇住地下條線黎轉入灣
定係就咁向前憑感覺慢慢扭軚?

假如臨時想係月中搵師師補到沙田係咪好難
想揸多幾次車
憑感覺 入左內圈就慢慢向右修正
Feel 到架車拋出去就扭軚

補鐘都係個兩間舖問下
都難約
你學van定私
學私家自動波
考車駅仲有期俾到我補鐘
有冇巴打補過
有位就報啦⋯⋯ 依間都ok
我之前補隔離個間學車易
我有時有時間都會 9 cut 考車
價錢平過駕院好多 有啲想睇下唔同師父講我既缺點係咪都唔同
我補過學車駅,我覺得好過駕院阿Sir
好後悔唔補多幾堂,之後想Book 冇晒位
依家肥左仲要等搶快期..........
唉........
我前幾日去報名,已經要排到6月先有位
想問下開車停車需唔需要望左右鏡?
開車前要望左右鏡
今日考先黎落雨
點解啲師傅好似唔係好叫人睇鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞