香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (6) - 轉瞬即逝的佳藝電視

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
我睇吓任白嘅唐伯虎點秋香都有少少
拒絕:
秀才郎,明月在天,青蓮在地,既知明月高不可攀,何必潛落江心而思抱月呢,不若請秀才早歸芸館,努力攻書,屏息萬念,搏一點簪花狀元紅
再追:
姑娘,所謂緣份在天,邂逅由人,既撥柳而情愫暗通,何必吝嗇芳容,陷我沉淪於綺夢呢;姑娘請下船,姑娘請下船
有無貼地d 通白d 既句詞
[member]驚豔女,含顰愁對春風,露半面挽玉帶低弄,嬌羞態欲藏嫩柳中,似煙罩芙蓉,腮有淚濺玉容[/member]
啲字真係好靚
求神 求神 誠心禮佛來求靈神
同小姐妳三生有幸 同小姐妳成為情人
好心嬌姿妳憐憫
對唔住自己兄
做咩對唔住
頂唔記得左自己id
小姐你對住蓮塘睇乜嘢,點解唔索性回身睇嚇我
山雨未來,焉有蜻蜓點水,你咁入神,分明想藉銀塘水中鏡,反影身後美少年。

小姐……所謂佳人應有折桂之夫……淑女寧無鸞鳳之配……又何苦要諸多迴避呢……
小姐,我恰在花園之內,折取垂楊半枝,素知小姐博學通書史,能否以詩題柳線
好聲好戲決賽配緊如來神掌
我睇唐白虎好似過癮d
@誰清,呢啲你啱唔啱,之前好似都有講過下,成個channel都係李琳琳

女人面面觀 1974 邵氏國語片,呂奇編導
李琳琳,凌漢(呢個唔係做過曬三個大臺嗰個凌漢),陳萍,金霏,
王戎,王冰冰,艾迪,胡楓,韋弘,金燕玲,呂奇
https://www.youtube.com/watch?v=M5P_GlLAkfI
原來hungfuk呢排都有懷念事頭婆
李寶瑩、鍾雲山 - 紅樓春夢
https://youtu.be/LPZOVm0Jzl8
又係樣板戲方向
平生之年仲睇唔睇到粵劇特朗普重演?
想睇返古典故事多啲...
自從小林兄都少咗上水之後,呢道真係再靜咗
唔該正正經經寫套醉拳甘乃迪先啦
唔知小林兄係咪講呢套書,國泰故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞