香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (6) - 轉瞬即逝的佳藝電視

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
粵語長片佢唔會架喇,有個粵語片臺
我記得有既
夜晚時間
你話邊道先,翡翠就一早冇曬啦
早年麗的無線高層
蕭芳芳丈夫張正甫離世享年84歲 曾執教鞭出「高徒」袁志偉趙應春
https://lih.kg/3109783
我想睇港樂啊!
不過睇下email先 我下月打珍
https://www.mytvsuper.com/promo/tc/epg-channel/TVG
都話夜晚會做粵語殘片
12點有一套
tvb ching你有睇開粵語長片?
阿媽成日睇有時都會望兩眼
琴日睇香江花月夜
井上梅次 桂治洪 服部良一
尾個二十分鐘 大館部機過熱
星期日幾多情侶 小朋友 (我一支公

牟宗三:孤獨而不寂寞
想去睇家英哥支持下
家英哥新戲?
咪嗰套機械人家英哥
呢套都係宣傳類嘅戲,吸引新觀眾
如果有時間,可以支持下其他正劇或者家英哥之後啲正劇
蔡楓華10月都開show
今日登徒同關導講左三樣野,講下我個人認為比較有趣同gossip的內容。

1.有關《八個女人一台戲》點解過唔到大陸電檢,同戲中一句對白有關,但句野無傷大雅,但又觸碰小粉紅玻璃心。而家香港上映無期,好多電影都因為要中港的映期而積壓,《明日戰記》由17年拍,15年籌備,已經過左好耐。《神探大戰》、《風再起時》、《七人樂隊》(Ann導套戲2014年拍架)、呢d戲積左幾年先上映,呢d電影為左內地市場都唔會係最有作者風格同特色的作品。一過左時效性就失效,而家Mirror成員的電影無內地市場,具即食效果,但港產片唔可以靠即食,食得多都唔健康。

(但邊個諗到2017年搵年輕人做機甲片會成功?2017年的年輕人到2022年仲會有人記得?呢套片打算同爸爸睇,唔關本唔本土,古唔古天樂事,古天樂救過好多人關套片乜事,要報恩就私下報,報唔報恩都收唔返成本。)

Anyway,八個女人一台戲,我必睇啊!有齊溪!!!!!! 戀愛的犀牛!!! 文青!集女導演、演員、舞者於一身的美女! 寫文案又有能力! 仲要係《山水有相逢》變奏!!!

2.關導小時候住的地方對面有個魚塘,佢在窗窺視對面xx。春色無邊。

3.原來梅艷芳都會妒忌,張曼玉憑《阮玲玉》奪柏林影后,當時呢套戲屬意梅姐拍,但六四事件後梅姐唔返大陸,所以張曼玉接左部戲一炮而紅。梅姐都有恭喜Maggie啦!

外國影展同香港人審美差太遠,關導話首映d人走剩1/3,陰公。然後十幾年後梅姐生日飲醉左同關講,有d後悔無接到阮玲玉。人生就係咁。但梅艷芳做的話都唔一定會有獎,時也命也。
今日去左聽卡叔講以前電影會d野

我會寫下分享下
九月中輝哥、威仔在大會堂有個粵劇講座,不過11am好早
小林兄
張曼玉氣質似阮玲玉多啲
佢做憂鬱戲真係一流
聽啦
u go i go
薑汁睇唔睇John Wayne
咁又唔使you go i go 咁嚴重啩😅

即係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞