香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (6) - 轉瞬即逝的佳藝電視

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
特首選戰|汪明荃盼新政府為演藝界 爭取內地表演機會

特首選舉今日舉行,體演文出界選委汪明荃早上抵達會展,她指當下最重要是通關和控制疫情,演藝界已停擺兩年,明白面對疫症有困難,希望新一任政府有良策令業界起死回生。汪明荃又希望往日香港舉行藝術節會邀請內地及外國團體參與,但內地舉行的藝術節則很少會邀請本地的團體,希望新政府可以為業界爭取更多表演機會。

選委曾志偉指,香港之前在亞洲走得很前,但這十多年慢下來。他認為李家超接受新事物,會聽新意見,相信對演藝和電影業的發展有幫助。

而另一體演文出界選委貝鈞奇表示,期望新特首要務實和實事求是。他指出現時香港經濟不理想,各行各業都陷於水深火熱,包括體育界在內都受到打擊,需要穩定、務實發展,他對唯一候選人李家超有信心。

部分選委是從外地趕回來投票。當中包括在孟加拉開廠的港區人大顏寶鈴,她向傳媒表示,打算回港時經歷過兩次航班熔斷,最終在馬來西亞放寬入境措施之下,轉折經當地回港,並已完成7日檢疫,今早會到會展投票。她指,檢疫酒店供應緊張,預訂過程辛苦,期望李家超一旦當選,可以再檢視檢疫政策。
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2335502/即時-港聞-特首選戰-汪明荃盼新政府為演藝界-爭取內地表演機會
香港維基係唔係改咗版?
改咩版
以前一開始簡介左邊 圖片右邊
而家一開始簡介長方形 成個係上邊
呢個係佢自動轉咗mobile流動版
你去返桌面版都係簡介左邊,模板右邊
係囉, 搞到麻煩左
http://movieforestlitmited.blogspot.com/2022/05/disgrace.html

講下吳君如做影展焦點影人的睇法
不過內有核突圖慎入

細個都鍾意睇佢,大個左不了
佢仲唱過歌,903新人銀獎
好撚勁
好多年無睇過哩部
thanks
今個星期日77台做神勇雙妹o麥
DODO曼玉
「她有如林振強筆下的陳百強
陳百祥
sorry即改
邊個影評人形容為墮落與不齒?
仲有其他人
鏡就唔墮落
新秀都係未有消息
舒一向都係鍾意乖仔
佢話作品的說話睇到19年的事
文雋又講鏡
唔洗睇住
太耐冇上學術台,miss 咗好多好po…

講佳視,我最有印象係佢哋嘅古裝劇(當時得幾歲,有部份係佳視執笠之後,俾無視買咗中午12點重播)…

除咗射雕、神鵰、雪山飛狐之外,仲有一套遺珠「廣東好漢」,講南少林武俠故事,至善禪師、五枚師太、三德和尚、洪熙官、方世玉,同白眉道人、馮道德之間嘅恩怨…我部份原始廣東武俠故事印象,就係嚟自呢套劇…

卡士幾強勁㗎,我記得有曹達華做白眉道人,秦煌做三德和尚,白彪做洪熙官,衛子雲做方世玉,米雪做嚴詠春…
嘩歡迎呀清 請分享多啲,唔關佳視事都得

係,佳視始終主力拍古裝劇,廣東好漢都係關正傑唱主題曲
https://www.youtube.com/watch?v=flo4-W2ht5E
記得巴打喜愛香港本地粵語音樂,又傾下佳視嘅劇集主題曲。當然,不得不提黃霑嘅幾首作品。

巴打開po已經貼咗射雕英雄傳同神雕俠侶。

個人覺得,射雕出色嘅地方,不單是係將小說裏面嘅武功,降龍十八掌、一陽指、蝦蟆功,以及人物:東邪西毒南帝北丐中神通、郭靖、黃蓉填入歌詞,亦帶出金庸武俠小說所強調嘅俠義精神。

歌詞主旨:點樣先算係英雄?「男兒到此是英雄」呢句說話,其中一個出處係:宋.程顥嘅《偶成》最後兩句:

富貴不淫貧賤樂,男兒到此是豪雄。

呢兩句本身又來自《孟子·滕文公下》講到何謂大丈夫。呢種以道德操守界定英雄、大丈夫嘅講法,金庸亦喺佢小說嘅後記內提到(無記錯,係《飛狐外傳》)。

黃霑呢首歌嘅歌詞分三個層次,首先:武功高強,算唔算大英雄?其次:建立豐功偉績,算唔算大英雄?

歌詞冇明顯回覆,不過從第三段睇,答案係否定嘅…就算你武功高強,豐功偉績,亦不足以稱為「英雄」…

因為歌詞最後一段:「大勇止干戈永不居功,義氣衝宵漢,立地頂天是大英雄。才是大英雄!」(呢段「止干戈」又對應「武」字)。所以,仗義嘅武俠,先算係大英雄!郭靖正正係喺《神雕俠侶》鎮守襄陽城嗰陣,憑一句:「俠之大者,為國為民」而感動到楊過。

所以,黃霑呢份詞實在填得好好!

其實,仲有一個唔係太肯定嘅含意,「射雕英雄傳」呢個小說名,好易令人想起老毛嘅沁園春:「一代天驕成吉思汗,只識彎弓射大雕」

老毛用呢首詞,去點評歷代帝王:秦皇漢武,唐宗宋祖,以至成吉思汗,暗指佢自己先係風流人物(天下英雄,唯使君與操矣)…

金庸用呢啲名去寫「射雕英雄傳」,唔排除係串返老毛,你都唔係英雄,真正嘅俠義之士,先稱得上係英雄!黃霑嘅詞,亦正正貼入呢個主題…
其實, Mirror也可以和汪阿姐及八和會館合作弄一個新生代與傳統結合的粵劇。以前梁醒波、白雪仙、任劍輝都是一邊做大戲一邊做商業電影,為什麼現在的流行歌手不可以學習汪明荃當年那種精神,拜師學藝吸收粵劇充實自己,既豐富演藝軟實力,也能夠為觀眾帶來新的驚喜和樂趣。

原文網址: 【恩威並施】振興香港粵劇三個目標六點建議 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/765878

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞