香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (6) - 轉瞬即逝的佳藝電視

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
【鄭裕玲2002年親述在威嚇下拍黑道投資電影】
十多年前,我為了賺錢,曾試過一日接拍九組戲之多(因此被封鄭九組),這個社會十分現實,一個人成名後,不知道還會走紅多久,所以當年我瘋狂接戲,無論是好片與否,也多多益善,務求儲到一個理想數字(金錢),給自己一個保障,然後我便可以揀選自己喜歡的工作。
市道好吸引黑幫
當年電影市道跟現在完全是兩回事,差不多任何一部垃圾片,上畫也有千萬票房,因此吸引不少人投資拍戲,就連一些黑道社團也紛紛投資。那時,我是陳自強旗下藝人,當上經理人的他,也真夠可憐了,因為他不時被人要脅,要找他手頭上最紅的幾位演員拍戲,包括我在內。
被迫拍戲,我也試過一、兩次,陳自強亦試過被人用槍指住,要他撥出檔期。記得有次陳自強打電話給我,叫我接拍某部電影,初時我一口拒絕,但陳自強告訴我:「佢哋搵劉德華嗰陣,用四支槍指住華仔要佢拍,咁你拍唔拍吖?」在這個情況下,我惟有答應了。
電影老闆終被捕
還有一次,有一個社團打電話恐嚇陳自強,要陳自強給我的檔期,那位社團人士向陳自強說:「你畀唔畀期嚟呀?如果唔係你因住,出門口小心啲。」
之後,我接拍了那部電影,但萬料不到,我拍完之後,那位電影老闆竟給警方拘捕,原因是該電影老闆是社團的人。
由於警方希望將對方入罪,所以要求我協助調查,而當年負責該案的,正是任達華的胞兄任達榮(現任警務處助理處長,本月二十日將晉升為監管處處長)。記得當時他問我拍戲時有沒有受到暴力對待,以及有沒有被人毆打諸如此類,身旁有另一位探員一邊聽一邊寫供詞,拍戲拍到如此,我真的還是頭一趟。
說到底,電影圈較為複雜,但勝在賺錢快,而電視圈則較為單純,可惜工作辛苦,兩者各有利弊。
口述:鄭裕玲
筆錄:戴彩煥(蘋果日報)
任達華做咁多黑警 好難唔係參考佢胞兄
阿英
阿英最cute
https://youtu.be/_Y4g77Ykuok
1986年陳美齡喺香港嘅婚禮
大家可以留意吓伴郎
安倍
港台Cibs有個粵劇節目
禧瑜幾正
可柔、禧瑜套野

8月17、18

演期二的劇目好吸引
乜撚嘢粵劇蝙蝠俠
薑巴有無心水,睇唔睇?

七月好X多粵劇,我放棄左蓋
八月呢個粵劇新秀D劇都好正,唐伯虎點秋香
咪黃可柔陳禧瑜呢套
我終於記起黃可柔似邊個,佢講嘢有啲似賴慰玲
原來姜雲行(雲君)上個月走咗,94歲
金庸插畫細個中意雲君,覺得王司馬啲人物醜,但大個反而中意王司馬
係,19詳細講咗
粵劇新秀計劃栽培逾百新人  汪明荃滿意成績 (01:57)

https://ol.mingpao.com/ldy/showbiz/latest/20220713/1657662788825/
不過老實講如果佢哋去到,其實去鄰國練功始終都係會好啲 啲資源配套真係完全唔同
$$$$$$$

而家大陸唔見女小生

可能得香港有呢個行當
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞