香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (6) - 轉瞬即逝的佳藝電視

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
佢晚期都好支持後輩
同詠倫個d飲茶食飯
細女姐,都係最記得再世紅梅記
https://youtu.be/mBoPdFR8BqU
當然
唔係,可能係因為我咁都睇漏咗
我發覺兒登已經唔再適合開悼念帖只係得呢道會真係討論下
夫妻合唱
石燕子、任冰兒 - 夢中猶念燕多情
https://m.bilibili.com/video/BV1pU4y1w7SF
Lm下先 慢慢爬文
點解個個post都有負評

咁啱細女姐仙遊,講起其實而家呢道除咗講曲戲老餅嘢,亦都同時係老牌藝人仙遊悼念集中討論區其他網上討論除咗youtube,可能得鄉土會有
有個地方聚下腳吹下水,好好咖啦

唔知咁多位巴打有無留意大陸既粵劇,近排有朋友比我睇一d WeChat/抖音既粵劇Chanel(前輩黎,我本人唔用),有唔少都好後生,唱得都唔錯。只係聽完心情有d複雜。
呢道前幾帖都講過,例如家英哥都話過香港長遠始終係難搞啲,始終鄰國有配套各樣同埋練功空間都多好多
同埋我都係悲觀唏噓派,即係阿姐家英哥輝哥呢班都始終有一日會百年歸老,到時八和乃至成個粵劇界個牙力究竟會點?八和內政我呢啲小小戲迷當然係唔多清楚,可能到時個重任就係會去咗joyce阿嗚呀呢班道,真係唔知
大陸粵劇就識曾小敏、文汝清
仙鳳鳴真係得返九姑娘

文匯
太平戲院紀事:院主源詹勳日記選輯(1926-1949)
編者:程美寶

出版:三聯書店(香港)

太平戲院,創建於1904年,曾為香港最大的戲院之一。這部日記的主人為太平戲院第二代院主源詹勳先生。源先生,清末生於香港,1980年代初逝世,生於斯,長於斯,逝於斯,銘於斯,可謂地地道道的「香港仔」。本書選輯的日記,由程美寶教授費時十餘載整理校註,內容始於1926年,終於1949年,除日據時代外,基本貫穿20世紀二十至四十年代。日記內容豐富,不只有院主多姿多彩私人生活的紀錄,也留下包括戲院和劇團的運作,與馬師曾等戲劇名伶的合作、交往等珍貴紀錄,直觀展現出20世紀一個「香港仔」在商海浮沉的鮮活故事。此外,日記也反映了香港當時諸如電影、報紙、留聲機等媒體的應用,以及衣飾、飲食、娛樂等物質文化的歷史,是 20 世紀上半葉香港人生活的真實寫照,也是後人了解及研究當時香港社會極具參考價值的歷史資料
https://www.wenweipo.com/a/202205/22/AP62894d14e4b036dce9af29f8.html

李居明甄選梁非同演小喬 讚具潛質
真係買書都買窮
呢款電話個底有數字鍵 粵語長片群有冇分享過
係邊套戲?
郎心如鐵
粵語長片嗰個fuckbook?呢個小林兄可能知🤔
唔知
原來戰時唯一香港電影 香港攻略戰 攞咗日本電影筍報第十名

通訊51期有文字劇情概述
樓上激死崎9系列

不過電影旬報十佳獎戰時都係停辦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞